Nuis 'vliegt' naar wereldrecord: 93 kilometer per uur

Nuis 'vliegt' naar wereldrecord: 93 kilometer per uur © Red Bull

Kjeld Nuis heeft in Zweden de hoogste topsnelheid op schaatsen ooit neergezet. De sprinter haalde een snelheid van liefst 93 kilometer per uur.

Tim Engelen en Rik Spekenbrink

De 28-jarige blikvanger van Team LottoNL-Jumbo reed op een natuurijsbaan in Lulea, Zweeds Lapland, met een lengte van 2000 meter zonder bochten. Hij schaatste achter een auto met een windscherm, dat voor hem veel luchtweerstand wegnam. Achter het stuur van de auto zat Mikaela Ahlin-Kottulinsky, een Zweedse rallyrijdster en de ex-vriendin van Max Verstappen.

Aanzienlijk snellerNuis wist de 'magische' snelheid van 100 kilometer per uur, stiekem ook een doel, net niet te halen. Hij was in Zweden niettemin aanzienlijk sneller dan hij normaal op 400 meterbanen rijdt. Zijn maximale snelheid op een overdekte kunstijsbaan schommelt rond de 60 kilometer per uur.

"Wow! Ik vloog echt over het ijs", vertelde Nuis. "Te bizar. Het natuurijs lag er perfect bij, maar het blijft bobbelig. Dus je ijzer gaat een beetje trillen en dat was spannender dan ik had verwacht. Toen ik aan het einde naast het windscherm kwam om af te remmen, kreeg ik zo'n klap. Ga maar eens op de snelweg met je hoofd uit het raam hangen. Dat gevoel, maar dan op ijzers van 1.1 millimeter."Nuis kreeg deze week bij zijn recordpoging hulp van zijn sponsor Red Bull en de technische universiteit van Eindhoven.

GecompliceerdErben Wennemars, die het project begeleidde, reageert per telefoon euforisch. "Dit ging zó hard. Kjeld schaatst hier 50 procent harder dan hij ooit gedaan heeft. Het was veel gecompliceerder dan we dachten. De auto had eerste niet voldoende druk op de wielen. We hebben een zamboni laten invliegen om de scheuren uit het ijs te krijgen en de baan nog een 200 meter langer gemaakt dan hij al was."

Wennemars deed maandag zelf een eerste test en tikte de 70 kilometer per uur aan. Dinsdag kwam Nuis tot 81, eerder op woensdag stond 84 op de teller. Vervolgens brak hij het record. Wennemars: "Ik zat in de auto, die ging alle kanten op. Maar als je naast de baan stond, ging het nog veel harder, ondanks dat Kjeld een rustige slag hield. Alleen hij kan dit."TeamprestatieNuis was Wennemars en Ahlin-Kottulinsky dankbaar. Met een oortje stond hij met beiden in contact. "De communicatie was echt belangrijk. Het is een teamprestatie. Mikaela reed perfect. Ze mocht niet te hard optrekken, maar ook niet te langzaam versnellen om kracht te verspillen."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal