Overschot dreigt aan hotelkamers in Limburg

Print
Overschot dreigt aan hotelkamers in Limburg

Afbeelding: iStock

Er dreigt een overschot aan hotelkamers in Limburg. Plannen voor nieuwbouw moeten daarom zorgvuldig worden bekeken. De markt mag niet op slot, want er moet ruimte blijven voor heel nieuwe initiatieven.

Als alle huidige plannen worden uitgevoerd, heeft Limburg er over vier jaar nog eens 3700 hotelkamers bij, terwijl maar behoefte is aan 880 nieuwe kamers.

Een overschot zorgt voor een lage bezetting waardoor de winsten onder druk komen te staan en investeren moeilijker wordt. Per regio moet daarom goed bekeken worden of er nieuwe hotels nodig zijn.

Dat stelt ZKA Leisure Consultants in een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de provincie.

Verzadigd
Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme) erkent dat de markt op veel plekken verzadigd is. "Maar we moeten nu niet ineens stoppen met de bouw van nieuwe hotels. Als er initiatieven zijn die een heel eigen markt aanboren, moet je die beslist niet blokkeren. De markt moet wel in beweging blijven."

Geurts wil het rapport gebruiken om nieuwe ontwikkelingen in goede banen te leiden en gaat het bespreken met alle gemeenten. "Zij zijn als eerste aan zet om nieuwe plannen te wegen." Sommige gemeenten, zoals Roermond, hebben al een rem gezet op uitbreiding van de sector. Alleen nieuwe formules krijgen nog kans.

2,2 miljoen overnachtingen
Limburg telt op dit moment 328 hotels met in totaal 9530 kamers. Met 2,2 miljoen hotelovernachtingen per jaar staat deze provincie op de derde plek. Maar volgens de onderzoekers ligt de gemiddelde kamerbezetting in Limburg - 63 procent - onder de norm voor een gezonde langjarige exploitatie. 45 procent van de hotels is volgens hen minder vitaal.

Het betreft vooral kleinere hotels in met name het Heuvelland en Midden-Limburg, die samen 18 procent van de kamers hebben. ‘De minder vitale hotels kunnen het toeristisch visitekaartje van een regio en de beschikbare marktruimte voor nieuwe initiatieven negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om deze problematiek en de ambities van deze bedrijven in beeld te brengen’, stellen de onderzoekers.

Wildgroei
Ruud Bessems, horeca-ondernemer in het Heuvelland, erkent dat er hotels zijn die buiten het seizoen nauwelijks de vereiste bezettingsgraad van zo’n 65 procent halen. "Het Heuvelland is verzadigd." Volgens hem is dat mede te wijten aan "de wildgroei aan appartementen en Airbnb’s die zich niet aan de strenge regelgeving van de hotels hoeven te houden." Bessems pleit voor beleid op Zuid-Limburgse schaal. "De plannen moeten op elkaar worden afgestemd."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →