Screening raadsleden stelt niet veel voor

Print
Screening raadsleden stelt niet veel voor

De raadzaal van Bergen. Foto ter illustratie. Afbeelding: De Limburger

De nieuwe gemeenteraadsleden worden donderdag geïnstalleerd. Daaraan voorafgaand heeft er een geloofsbrieven- onderzoek plaatsgevonden. Dat heeft niet veel om het lijf, zelfs met een strafblad kom je gewoon de gemeenteraad in.

In alle gemeenten waar vorige week verkiezingen zijn gehouden, wordt donderdag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Dat gebeurt overal in het land.

Geloofsbrieven
Voordat raadsleden de eed of de belofte afleggen, is eerst gecontroleerd of ze wel voldoen aan de wettelijke eisen om te worden toegelaten tot een gemeenteraad. Dat heet officieel een geloofsbrievenonderzoek. Heel lang is die lijst van eisen echter niet. Met een strafblad bijvoorbeeld mag je gewoon de raad in.

Plaatselijke partijen zijn verantwoordelijk voor de screening van hun kandidaten en mogen zelf weten wie ze er wel of niet opzetten. Kijk naar Julien Penders, veroordeeld voor mishandeling. De partijtop van het CDA had hem liever niet op de kandidatenlijst van Echt-Susteren gezien. Daar trok de lokale afdeling zich niks van aan en vandaag zal hij opnieuw worden toegelaten tot de gemeenteraad.

Voorwaarden
Waar een raadslid dan wel aan moet voldoen? De enige voorwaarden zijn dat hij of zij moet wonen in de gemeente en achttien jaar of ouder moet zijn. Tot slot zijn bepaalde functies niet toegestaan voor raadsleden. Hij of zij mag bijvoorbeeld niet als ambtenaar bij dezelfde gemeente in dienst zijn.

De combinatie met het wethouderschap mag alleen in de periode van coalitievorming. Gedeputeerde, burgemeester of minister mag een raadslid ook niet zijn.

Uitreksel
In bepaalde controlerende organen, zoals de rekenkamer, mogen kandidaat-raadsleden ook niet plaatsnemen. Dat wordt gecheckt aan de hand van een lijst met openbare betrekkingen die de nieuwe raadsleden zelf moeten inleveren en een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie.

Het is aan de oude gemeenteraad, vaak vertegenwoordigd door een kleinere commissie, om te beoordelen of leden aan de eisen voldoen. Dat gebeurt voorafgaand aan de installatie van de nieuwe gemeenteraad. In de meeste plaatsen is dat de afgelopen dagen gebeurd en kan de nieuwe raad na vanavond aan de slag. Zo waarlijk helpe hen God almachtig.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen