Kiesraad maakt uitslag referendum bekend

Print
Kiesraad maakt uitslag referendum bekend

Afbeelding: ANP

De Kiesraad maakt donderdag de definitieve uitslag bekend van het raadgevend referendum over de omstreden nieuwe inlichtingenwet. Volgens de voorlopige uitslag vorige week hebben de tegenstanders gewonnen.

Bij het referendum op woensdag 21 maart stemde 49,5 procent nee, de voorstanders kwamen op 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco, blijkt uit de uitslagen die alle gemeenten verstrekten aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Het verschil tussen voor en tegen was 196.943 stemmen.

Niet-bindend
Als het nee-kamp inderdaad heeft gewonnen, dan moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Hoewel het referendum niet-bindend is, zal het kabinet niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, beloofde vicepremier Kajsa Ollongren.

Privacy
De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →