Enorm tekort aan Limburgse mantelzorgers binnen twintig jaar

Print
Enorm tekort aan Limburgse mantelzorgers binnen twintig jaar

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het aantal mantelzorgers dat klaar staat voor een 85-plusser daalt de komende jaren in Limburg aanzienlijk. Nu ontfermen zich gemiddeld nog zo’n vijftien mantelzorgers over elke 85-plusser, in 2040 zijn dat er ongeveer vijf. En in Vaals nog maar drie, in 1975 waren dat er in deze plaats 38.

Dat blijkt uit een eerste analyse over de toekomst van de mantelzorg van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Cultureel Planbureau. Landelijk neemt het aantal mantelzorgers sterk af, maar krimpregio’s als Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen spannen, als gevolg van de sterke vergrijzing, wat dit betreft de kroon.

Voerendaal
Zo kijken in Vaals op dit moment ongeveer dertien potentiële mantelzorgers om naar een 85-plusser. Over dik twintig jaar zijn dat er nog maar drie en dat waren er in 1975 liefst 38. Ruim vier decennia geleden hielpen in Voerendaal zelfs 96 mantelzorgers één hoogbejaarde, tegen veertien nu en dat zijn er in 2040 nog vier. In 1975 stond de zorgratio gemiddeld in Nederland op ongeveer dertig. Sindsdien is dat aantal afgenomen tot vijftien en die daling zet de komende jaren fors door.

Bekijk op deze kaart hoe groot het probleem in jouw gemeente wordt. Hoe lichter blauw, hoe minder mensen per 85-plusser die mogelijk mantelzorg zouden kunnen verlenen.

In Nederweert bekommeren zich momenteel zo’n zestien mantelzorgers over één hoogbejaarde, dat zijn er in 2040 zes. In Eijsden-Margraten helpen nu dertien mantelzorgers een 85-plusser, over twee decennia nog maar vier. In Maastricht is de verhouding elf tot straks vier. In Venray zestien tot vijf.

De meeste mantelzorgers in ons land blijken tussen de vijftig en 65 jaar oud. De ouderen die deze vorm van zorg behoeven zijn veelal 85 of ouder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →