Limburgse sigarettenoplichters zelf bij de neus genomen

Print
Limburgse sigarettenoplichters zelf bij de neus genomen

Een beeld uit de aflevering van Opgelicht over de sigarettenzwendel. Afbeelding: Avrotros

Stein / Geleen - Twee Limburgers wilden lege dozen verpatsen als sigaretten. Ze kozen echter de verkeerde ­koper: een detective van Philip Morris.

Een beetje bozig zaten ze woensdagochtend in de rechtszaal in Den Bosch. Bij een poging tot oplichting liepen ze zelf in de val. Ze probeerden de lege dozen te verkopen als zeventig mille aan sigaretten, maar in de Eindhovense Kruisstraat stond de politie naast de koper te wachten. Flauw, vinden de twee, "het was maar een fopje".

Opgelicht
De mislukte deal werd op 6 december 2016 gefilmd door het tv-programma Opgelicht. Te zien was dat de koper Andreas R. (58) uit Stein en zijn maat Arie S. (53) uit Sittard ontmoette. R. pakte een doos uit de auto en liet de ­koper zien dat er Marl­boro’s inzaten. De politie zag, na de arrestatie op heterdaad, dat alle andere dozen leeg waren, of gevuld met houtblokken ingepakt als sigaretten.

Detective
De handel kwam aan het licht via een detective van Philip Morris. Het bedrijf zet zulke speurders in in de strijd tegen illegale en gestolen sigaretten. De detective kreeg eind 2016 contact met R., die hem een partij rookwaar aanbood. Ze maakten een deal: voor 69.250 euro zouden ze zijn bestelbusje volladen. En zo gebeurde het ook.

Volgens de verdachten ging het om een soort grap. De man vroeg er zelf om, het was uitlokking. Voor de officier van justitie was het een simpele zaak: poging tot oplichting, schaamteloos en professioneel. Het moet de twee een werkstraf kosten, S. 160 uur en R. 140 uur plus een maand voorwaardelijk. Volgens advocaat Menno Buntsma was in dit ­verhaal de detective echter de oplichter.