Sensor verlost diabetespatiëntjes van pijnlijke vingerprik

Print
Sensor verlost diabetespatiëntjes van pijnlijke vingerprik

Deze sensor - die in verbinding staat met een app - meet constant de bloedsuiker van diabetespatiënten. Het meetsysteem moet de pijnlijke vingerprikken vervangen. Afbeelding: Diabetesvereniging Nederland

Zorgverzekeraar VGZ gaat voor een groep jonge diabetespatiënten een sensor vergoeden die eenvoudig de bloedsuiker meet. Voor hen zijn pijnlijke vingerprikken straks voorbij.

De zorgverzekeraar neemt alvast een voorschot op het besluit van het Zorginstituut. Dat moet binnenkort beslissen of het de sensor in het basispakket opneemt en dus vergoedt.

Nauwkeuriger
Al jaren wordt door patiënten en medisch specialisten aangedrongen op de vergoeding van het nieuwe meetsysteem. De sensor heeft de grootte van een 2 euromuntstuk en wordt op de bovenarm gedragen. Via een reader of een app op de telefoon wordt de bloedsuiker gemeten. Het apparaatje zou nauwkeuriger meten en vaker nare hypo’s (een aanval door een te lage bloedsuikerspiegel) voorkomen dan de dagelijkse controles via de vingerprik. 

De vergoeding van VGZ geldt alleen voor kinderen die collectief verzekerd zijn via Diabetesvereniging Nederland. Dat zijn zo’n honderd patiëntjes. "Dit is een kwetsbare groep. Vooral kinderen zien op tegen de dagelijkse vingerprikken om hun bloedsuiker te meten", licht een VGZ-woordvoerder toe.

Brandbrief
Begin deze week schreven 40 internisten een brandbrief naar het AD. Zij vinden de huidige initiatieven nog niet ver genoeg gaan en pleiten voor vergoeding van de sensor voor álle 1,2 miljoen diabetespatiënten. Zij vrezen dat zorgverzekeraars de sensor alleen voor een beperkte groep willen vergoeden vanwege de hoge kosten. Een sensor kost jaarlijks bijna 1.700 euro, de vingerprikken zo’n 700 euro.

Onzin, reageert Olivier Gerrits, inkoopdirecteur bij Zilveren Kruis. "Wij zien een sterke vraag van diabetespatiënten om de sensor te vergoeden. Zilveren Kruis heeft daarom miljoenen geïnvesteerd in onderzoek, om te bewijzen dat een brede groep patiënten baat heeft bij de sensor. De resultaten zullen we na de zomer aanbieden aan het Zorginstituut. Maar dat instituut – en niet wij – bepaalt uiteindelijk of de sensor in het basispakket wordt opgenomen en voor wie.”

Definitief
Het Zorginstituut zegt volgende maand een definitief besluit te nemen. Eerder liet ze in een ‘conceptstandpunt’ al weten het meetsysteem voor een beperkte groep patiënten te willen vergoeden, onder wie de kleine groep kinderen waar VGZ nu al een vergoeding voor regelt.

In Duitsland, België en Frankrijk wordt de sensor al vergoed. "Dat Nederland nu in de Europese achterhoede zit komt niet door de zorgverzekeraars, maar door de trage besluitvorming bij het Zorginstituut," zegt Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →