‘Grootschalige geluidsoverlast door afschaffen cv-ketel’

Print
‘Grootschalige geluidsoverlast door afschaffen cv-ketel’

De ouderwetse, aardgasgestookte cv-ketel verdwijnt vanaf 2021, als het aan energiebedrijven, ketelfabrikanten en milieuorganisaties ligt. Afbeelding: Guus Schoonewille

Het plan om de klassieke cv-ketel per 2021 in de ban te doen, valt lang niet overal goed. Vereniging Eigen Huis vreest dat de massale komst van hybride warmtepompen tot grootschalige geluidsoverlast leidt in Nederlandse straten.

Belangenclub Vereniging Eigen Huis is kritisch over het manifest waarin vijftien partijen stellen dat de cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar door een duurzaam alternatief mag worden vervangen. De organisatie, die bijna 750.000 huizenbezitters vertegenwoordigt, vraagt zich af of de plannen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Met name de gepromote hybride warmtepomp moet het ontgelden. Zo’n cv-systeem kost momenteel al snel 5.000 tot 7.000 euro, veel meer dan een gasgestookte ketel.

Lees ook: 'Ouderwetse cv-ketel over vanaf 2021 in de ban'

Hoge prijs
"De technologie van de warmtepompen is volop in ontwikkeling en de prijs hoog,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. "Bovendien werkt de warmtepomp enkel in goed geïsoleerde huizen.” Wie in een oud of monumentaal pand woont, moet zijn woning eerst uitgebreid isoleren. "Dan hebben we het over nieuw glas, radiatoren. Dat kost gauw tienduizenden euro’s.”

De massale aanleg van warmtepompen leidt bovendien tot een ‘kakofonie van geluid’ in Nederlandse straten, vreest Eigen Huis, dat gisteren werd platgebeld vanwege het nieuws. Bij een warmtepomp hoort namelijk ook een installatie met ventilator op het dak. "Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als hele straten zo’n pomp hebben. Dat leidt tot een permanent gebrom in woonwijken.”

'2021 is te vroeg'
Daar komt bij dat de snelheid van de energietransitie ongewis is, zegt André de la Porte. Wat als de gemeente besluit om je woonwijk gasloos te maken? "Dan heb je al dat geld voor niets uitgegeven en een forse investering gedaan.” Hij beklemtoont dat de aanleg van een (hybride) warmtepomp nauw luistert. Anders is de besparing beduidend minder groot. "De installatiebranche heeft nu al een fors tekort aan personeel en dan moet deze hele operatie nog volgen.”

Eigen Huis krijgt bijval van cv-monteur Karel Gerlach van KG Onderhoud uit Den Haag. "Ik vind 2021 te vroeg. De techniek van warmtepompen is volop in ontwikkeling.” Hij ziet meer in elektrische cv-ketels. "De toekomst is elektrisch, niet voor niets worden er nu zoveel windparken aangelegd.” Momenteel zijn elektrische cv-ketels nog duur in gebruik. "De verbruikskosten liggen 2,4 keer zo hoog dan een gewone cv-ketel. Ook is het vermogen nog onvoldoende om grote huizen te verwarmen. Maar dat gaat verbeteren.”

Eerst isoleren
Richard de Waal, directeur van warmtepompenfabrikant LG Air Solutions, vindt dat er te negatief wordt gedaan over warmtepompen. "De techniek is de afgelopen tijd enorm verbeterd: de geluidsniveaus liggen een stuk lager en de temperatuur die warmtepompen kunnen bereiken flink hoger.” Tegelijk noemt hij 2021 ‘uitdagend’. Bij nieuwbouwwoningen zijn er weinig problemen te verwachten. "Maar bij woningen in de binnenstad uit zeg de jaren ’50 ligt dat anders. Als de schil niet goed is geïsoleerd, moet je het huis eerst aanpakken.”

Grote stappen
Hij is het er mee eens dat de installatiebranche nog een flinke slag moet maken. "De meeste installateurs zijn gewend aan gewone cv-ketels. Dat doen ze al vijftig jaar. Het is belangrijk dat ze goed opgeleid worden. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt.” De Waal verwacht dat de technologie over drie jaar weer een stuk verder is. "Er worden grote stappen gemaakt.”

Eigen Huis benadrukt niet tegen warmtepompen en isoleren te zijn. "Maar wel binnen een integraal plan, waar de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid goed is geregeld”, zegt André de la Porte. De belangenclub zit bij de uitwerking van het Klimaatakkoord aan tafel en mag dus meepraten.

'Kijk serieus naar hybride warmtepomp'
De vraag voor consumenten is ondertussen wat ze moeten doen als hun ketel nu aan vervanging toe is. Eigen Huis zegt dat dat er van afhangt wat voor huis je exact hebt. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal moeten consumenten dan serieus naar een hybride warmtepomp kijken. "Dat is een hele goede manier om veel gas en CO2 te besparen”, zegt Mariken Stolk. Ze erkent dat dit bij oude, slecht geïsoleerde huizen wellicht moeilijker gaat. Die moet je eerst isoleren voordat je op de hybride warmtepomp overstapt.

Milieu Centraal wuift het argument van Eigen Huis weg dat de investering in een warmtepomp waardeloos wordt als de gemeente je woonwijk van het gas haalt. "Zo snel gaat dat niet, daar gaat veel tijd overheen.” Desalniettemin is het raadzaam om voor de aanschaf van een warmtepomp eerst bij de gemeente te informeren naar voorliggende plannen om wijken en straten gasloos te maken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen