Lange celstraffen voor doodschieten shishabar-eigenaar Merkikou

Print
Lange celstraffen voor doodschieten shishabar-eigenaar Merkikou

Technisch onderzoek bij het huis van Merkikou. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Geleen-Noord - Voor het doodschieten van Hafed Merkikou (29), midden in de nacht in zijn eigen woning in Geleen, moet Dennis V. (41) uit Heerlen 24 jaar de gevangenis in.

Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald.

Samen met Karim S. (25), die geen vaste woonplaats heeft, overviel V. de eigenaar van een shishabar in Sittard in de nacht van 7 op 8 februari in diens Geleense appartement.

Jachtgeweer
V. had een jachtgeweer bij zich en schoot. Hij beweert dat dat per ongeluk ging. Maar volgens de rechtbank is dat niet aannemelijk en is er bewust gevuurd. V. had het wapen zelf meegebracht naar Geleen. De rechtbank veroordeelde beiden voor doodslag: ook Karim S. krijgt 24 jaar cel.

Regelaar
De derde betrokkene, Carlo R. (30) uit Heerlen, was niet bij de overval aanwezig, maar ‘regelde’ schutter V. Ook zorgde hij voor vervoer. R. moet 14 jaar de gevangenis in.

Officier van justitie David van Kuppeveld eiste vorige maand 26 jaar cel tegen V., 24 jaar tegen S. en 22 jaar tegen R.

Rechte pad
Een celstraf van 24 jaar is veel: gemiddeld wordt in dit soort zaken 15 tot 18 jaar cel opgelegd. 

De rechtbank keek onder meer naar het strafblad van de daders. Eén van hen heeft van zijn 22 'volwassen' jaren er zestien in de gevangenis gezeten. Volgens de rechtbank is het maar zeer de vraag of het hen ooit zal lukken het rechte pad te bewandelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen