Zes jaar cel voor drugsbaron Robbie van L. in megaproces Wolf/Beretta

Print
Zes jaar cel voor drugsbaron Robbie van L. in megaproces Wolf/Beretta

Robbie van L. op archiefbeeld. Afbeelding: Archief

Drugsbaron Robbie van L. uit Heerlen moet zes jaar de cel in voor zijn rol in een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugssmokkel.

John K., een ander kopstuk van de organisatie, verdwijnt negen jaar en vier maanden achter de tralies. De zwaarste straf was voor Marcel B.; hij krijgt elf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de organisatie.

Twintig verdachten
In totaal zijn er meer dan twintig verdachten in het zogenoemde 'Wolf/Beretta'-proces. Al deze verdachten hebben volgens het OM in meerof mindere mate deelgenomen aan een criminele organisatie die zich richtte op de invoer van enorme hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika. De drugs werden via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. 

De rechtbank deelde straffen uit die varieerden van vrijspraak tot elf jaar cel. Doorgaans werd er in de strafmaat rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn in de strafrechtelijke vervolging. Dat leidde in de meeste gevallen tot strafkorting.

Hoofdrol?
De 72-jarige Robbie van L. speelde volgens het OM een hoofdrol in de criminele organisatie. Daarom werd eerder tien jaar cel tegen hem geëist. Zijn advocaat betoogde eerder in de rechtbank dat die hoge eis enkel gebaseerd zou zijn op zijn reputatie uit het verleden. De in Heerlen geboren Van L., alias ‘De Kerstman’, staat bekend als een van de beruchtste drugsbaronnen die Limburg ooit heeft gehad.

De rechter oordeelde donderdag dat Van L. weliswaar een flink aandeel had in de drugshandel, maar dat hij niet als een van de leiders kon worden aangemerkt. Tegen John K. was elf jaar geëist.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →