Eigen vader overvallen: taakstraf voor 35-jarige man

Print
Eigen vader overvallen: taakstraf voor 35-jarige man

Afbeelding: iStock

De 35-jarige Bjorn J. uit Swalmen heeft een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf gekregen voor de overval op zijn eigen vader in diens woning in Geleen.

J. wist dat zijn vader op zolder in de woning aan de Kanariestraat in Geleen een kluis had staan met daarin twintigduizend euro. Bjorn wilde dat geld stelen en delen met zijn vrienden.

Op 2 augustus ’s nachts was het zover, toen Bjorn om half drie bij zijn ouders aanbelde met de mededeling dat hij zich niet zo goed voelde. De vader keek door het kijkgat in de deur en zag daar alleen zijn zoon staan. Daarop deed hij de deur open.

Bivakmuts
Meteen daarna kwamen drie om de hoek wachtende personen met een bivakmuts over hun hoofd tevoorschijn. Ze probeerden de deur verder open te duwen. Eén van hen spoot vader J. met pepperspray in de ogen. In de worsteling die ontstond lukte het hem om de deur dicht te duwen en de overval te verijdelen. Zijn echtgenote, die wakker was geworden, had intussen de politie gebeld. De vier overvallers kozen het hazenpad.

Koevoet
Bjorn had vaker aan zijn vrienden verteld dat zijn ouders ‘tonnen met geld’ hadden. Om die reden hadden de vier de avond tevoren ook al geprobeerd in te breken in zijn ouderlijk huis. Ze hadden getracht het slot te forceren met een koevoet, maar de inbraak mislukte.

Beperking
Ook voor medeplichtigheid aan deze inbraakpoging is J. veroordeeld. Volgens de psycholoog heeft J. een licht verstandelijke beperking en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn advocaat Kasper Regter stelt dat Bjorn door zijn vrienden onder druk is gezet.

De straf is conform de eis van officier van justitie Georges van den Eshof.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →