Asielzoekerscentra in Maastricht en Sweikhuizen worden gesloten

Print
Asielzoekerscentra in Maastricht en Sweikhuizen worden gesloten

Asielzoekers in Malberg. Afbeelding: De Limburger/Rob Oostwegel

Het plan om de opvangcapaciteit voor asielzoekers terug te brengen van 31.000 tot 27.000 plaatsen, heeft gevolgen voor twee Limburgse asielzoekerscentra.

In Limburg sluiten de locaties in Sweikhuizen en Maastricht (Malberg). De overige locaties die worden gesloten liggen in Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist en Goes.

Arbeidsplaatsen
De operatie zal 250 arbeidsplaatsen kosten, zo meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Van de 27.000 resterende opvangplaatsen gelden 5000 als reservecapaciteit, om te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Na de sluiting van de elf azc's zijn er nog 51 asielopvanglocaties over, verspreid over Nederland.

Aantal asielzoekers
Momenteel verblijven er zo’n 20.000 asielzoekers in de opvang, van wie er bijna 8000 een verblijfsvergunning hebben. De verwachting is dat de bezetting dit jaar verder zal afnemen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →