Koning opent Groene Loper in voetsporen van zijn overgrootmoeder

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

In een ontspannen sfeer bracht Koning Willem-Alexander donderdagochtend een bezoek aan het Wittevrouwenveld en de Groene Loper. Was hij niet aanwezig toen 'zijn tunnel'- de naam van de ondergrondse A2-verbinding draagt de naam van de Nederlandse vorst – werd geopend; bij de officiële opening van het bovengrondse deel van het Avenue2 project nam de Koning ruim twee uur de tijd van de partij te zijn; te beginnen in Trefcentrum Wittevrouwenveld aan de Edisonstraat.

Het bezoek van de Oranje eindigde daar waar ooit een van de gevaarlijkste kruispunten van Maastricht lag. Nu de oversteek Scharnerweg – N2  is getransformeerd naar Scharnerweg – Groene Loper heerst daar een weldadige rust. Dat niet alleen. Vanuit welke richting je ook komt wordt ook het oog gestreeld. En sinds vandaag nog meer. Want met de officiële opening – verricht door Koning Willem-Alexander, Rijkswaterstaat directeur Eric Diepstraten en de Talentino Raoul Daenen  – werd een beeld onthuld waarin zo ongeveer alle symboliek die Maastricht heilig is in voorkomt. De door kunstenaar Wil van der Laan creëerde een nieuwe Ingel vaan Mestreech. Sokkel en beeld zijn samen ongeveer zeven meter hoog. De engel zelf haalt bijna de drie meter en het bronzen kunstwerk verrijst uit een 60 centimeter kolkende Maas.  De Maas, *d’n Ingel. Dan mag een Mastreechter Staar niet ontbreken. Die prijkt onder het*voetenwerk* van het hemelse wezen.

Wilhelmina woonde militaire oefening bij in Wittevrouwenveld

Het is overigens niet de eerste keer dat een hoogste Oranje een bezoek brengt aan het Wittevrouwenveld. Op 26 februari 1940 was Koningin Wilhelmina - ongeveer op dezelfde locatie als vandaag Koning Willem-Alexander – getuige van een manoeuvre van het Nederlands leger. De oefening werd gehouden – zo weet historicus Toon Jenniskens met zekerheid te zeggen – daar waar vandaag de Groene Loper officieel werd geopend. “Of dat toen het Wittevrouwenveld genoemd werd is misschien niet het geval. Nu mag dat toch wel”, zegt de voormalige stadsarchivaris en wandelend historisch Maastrichts geheugen. Of de Koning hier weet van had is nog maar de vraag. Jenniskens wel. “Ik heb zelf een foto van dat bezoek. En weet dat zelfs beelden zijn van die militaire oefening in bijzijn van de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander.”

“Koning goed op de hoogte van de tunnel en onze woonomgeving”

De Koning wist wel Tiny Meese – bewoner én ondernemer  van het Wittevrouwenveld, daarbij sociaalmaatschappelijk en politiek (Partij Veilig Maastricht) zeer actief – te vertellen dat hij graag nog een keer terugkomt. Na de officiële opening van de Groene Loper kwam zij in gesprek met hem. “Het werd een allerhartelijkst gesprek”, zegt Meese. “Hij was ontzettend goed op de hoogte van de tunnel en onze woonomgeving. Wat mij het meest raakte is dat hij aangaf graag nog een keer terug te komen.” Hij zei dat volgens Tiny Meese nadat ze hem gevraagd had nu wel erg trots te zijn dat een prachtige duurzame tunnel naar hem is vernoemd. De Koning gaf haar te kennen dat dit zo was, maar dat hij liever bovenop de tunnel de Wittenvrouwenvelders ontmoet dan door zijn eigen tunnel te rijden.

Met de officiële opening van de Groene Loper is een begin gemaakt van een vierdaagse vol activiteiten. Tot en met 1 april is er op de tunnel van alles te doen. Een van de hoogtepunten zal ongetwijfeld de Groene Loper Run zijn. Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 organiseren een meerdaags evenement om de symbolische opening te vieren. De activiteiten vinden plaats op en rond de Groene Loper tussen de Voltastraat en rotonde Scharnerweg.

De agenda waarin al die activiteiten te vinden zijn vindt u achter deze link. www.a2maastricht.nl/nl/nieuwsberichten/nieuws-op-homepage/2018/mijlpaal-groene-loper.aspx

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →