Stormschade: speelpark Klein Zwitserland blijft deels dicht

Print
Stormschade: speelpark Klein Zwitserland blijft deels dicht

Afbeelding: Laurens Eggen

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen dat in januari forse stormschade opliep, blijft voorlopig voor een groot deel gesloten.

Daarbij gaat het om het Natuurspeelbos/Avonturenbos, dat mogelijk het hele jaar dicht moet blijven. De kans is wel aanwezig dat het andere deel van het park tijdens de meivakantie wordt opengesteld voor het publiek.

Onveilige situatie
Het speelpark had zoals gebruikelijk op 1 maart willen openen, maar dat kon niet vanwege de onveilige situatie als gevolg van de storm, waardoor heel veel bomen op kiepen staan. Een boommtechnisch adviesbureau heeft de situatie de afgelopen weken onderzocht. De veiligheid is ook onder de loep genomen door Tüv Nederland.  

Uit het onderzoek blijkt dat de bomen diverse soorten beschadigingen hebben opgelopen en dat er sprake is van een vitaliteitsachteruitgang van de bomen. Een ziekte wordt uitgesloten.

Bomenkap
De boomtechnisch adviseur heeft voor het speelparkgedeelte een overzicht opgesteld van de uit te voeren werkzaamheden, zoals het kappen van bomen. Daarmee is inmiddels gestart, meldt woordvoerder Niels Groot van Klein Zwitserland. “We hopen vervolgens tijdens de meivakantie weer open te gaan.”

Na uitvoering van deze werkzaamheden kan dit deel van het park weer voor onderhoudswerkzaamheden en publiek worden opengesteld. Het Avonturenbos/Natuurspeelbos blijft voorlopig gesloten. Door de storm is gebleken dat dit bos de afgelopen jaren sterk achteruit is gegaan en dat vele honderden bomen mogelijk zelfs duizend bomen instabiel zijn.

Inspectie
Niet alle schade is veroorzaakt door de storm. Die heeft wel de verrotting van het wortelstelsel blootgelegd. Medio juni volgt nog een inspectie. Vervolgens moet in september een derde keuring worden uitgevoerd. Het park loopt nu al twee maanden inkomsten mis. Volgens Groot zijn de herstelkosten een verzekeringskwestie. “De financiële strop is nog te overzien. Maart en april is doorgaans een rustige opstartperiode. Op een goeie dag komen er dan tweehonderd bezoekers. In de meivakantie zijn dat er wel duizend op een dag.”

Het park is zich nog aan het beraden hoe het de bezoekers toch wat extra’s kan bieden, nu een groot deel dicht moet blijven. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →