Plan: gratis verzekering voor personeel in zorgsector

Print
Plan: gratis verzekering voor personeel in zorgsector

Afbeelding: iStock

Een gratis ziektekostenverzekering voor alle medewerkers in de zorgsector. Met die maatregel, bedoeld als ‘positieve prikkel’, kan het nijpend personeelstekort in de zorg worden teruggedrongen.

Dat is de strekking van het plan dat GGD-ambulancechauffeur Gaston Bus uit Stein wil voorleggen aan de Tweede Kamer.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Bus een landelijke petitie op touw gezet waarvoor hij 40.000 handtekeningen hoopt op te halen. In dat geval krijgt zijn voorstel de status van burgerinitiatief, waarover het parlement zich vervolgens moet buigen.

Voorspoedig
De actie kent een voorspoedige start. In enkele dagen tijd hebben al bijna vierhonderd mensen, hoofdzakelijk zorgprofessionals, hun handtekening gezet, bevestigt Bus. "Het begin is alvast meer dan hoopgevend. Uiterlijk begin november hopen we de benodigde steun binnen te hebben."

Invoering van een gratis ziektekostenverzekering voor zorgmedewerkers kan volgens de ambulancechauffeur het chronisch personeelstekort in de branche helpen oplossen. Momenteel telt de sector ruim 1,3 miljoen beroepskrachten.

Carrièreswitch
"Niet alleen jonge mensen, maar ook oudere werknemers die een carrièreswitch overwegen kun je op die manier extra stimuleren om voor een job in de zorg te kiezen. Een gratis basiszorgverzekering als extraatje kan in zo’n geval echt de doorslag geven", stelt de 50-jarige ambulancebroeder. Zorgmedewerkers zouden op die manier jaarlijks gemiddeld ruim 1300 euro op hun privé-uitgaven besparen.

Belastend
Bus, die voorheen lange tijd als gevangenisbewaarder heeft gewerkt, benadrukt dat een dergelijke ‘bonus’ in zijn ogen niet alleen wenselijk maar ook gerechtvaardigd is."De beroepspraktijk wijst dagelijks uit dat werken in de zorg erg belastend kan zijn, zowel fysiek als geestelijk. Bovendien loop je als zorgmedewerker altijd verhoogde besmettingsrisico’s. Daar mag ook iets tegenover staan." 

Reageer hier bij de schijver van dit artikel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →