Björn Kuipers naar Rusland voor zijn vierde toernooi

Print
Björn Kuipers naar Rusland voor zijn vierde toernooi

Afbeelding: AFP/Gabriel Bouys

Björn Kuipers is ook op het WK voetbal deze zomer in Rusland actief als scheidsrechter.

De wereldbond FIFA wees de Nederlander aan als een van de 36 geselecteerde arbiters. Zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra vergezellen hem naar de eindronde, die op 14 juni begint.

2014
'Team Kuipers' was er ook bij op het vorige WK, vier jaar geleden in Brazilië. Kuipers had op dat toernooi de leiding in drie wedstrijden, waaronder de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. De Tukker werd genoemd als mogelijke leidsman van de finale, maar hij moest eerder naar huis omdat het Nederlands elftal ver kwam in het toernooi. In het jaar 2014 floot Kuipers ook de finale van de Champions League.

Eer
Het WK in Rusland wordt de vierde eindronde voor de supermarkteigenaar. Hij was ook arbiter op de EK's van 2012 in Polen en Oekraïne en van 2016 in Frankrijk. "Het is een enorme eer twee keer op rij geselecteerd te worden voor zo’n groot toernooi", meldde Kuipers op de website van de KNVB. "Fantastisch dat mijn vaste assistenten ook zijn geselecteerd, zodat we als één team in Rusland kunnen presteren."

'Team Kuipers' maakte deel uit van een grote groep van 53 scheidsrechterstrio's die in aanmerking kwamen voor een optreden op het WK in Rusland, waar 32 landen strijden om de titel. De scheidsrechtercommissie van de FIFA pikte de 36 beste trio's eruit. Tien ervan komen uit Europa.

De teams gaan in de tweede helft van april naar Italië om zich voor te bereiden op het WK.