Grond zwaar vervuild: bouw woningen uitgesteld in Valkenburg

Print
Grond zwaar vervuild: bouw woningen uitgesteld in Valkenburg

De verontreiniging onder het Villa Via Nova-terrein is van dien aard dat het terrein grondig gesaneerd moet worden. Afbeelding: Johannes Timmermans

Valkenburg / Walem - Villa Via Nova blijkt zwaar vervuild. Het tijdelijke parkeerterrein in het centrum van Valkenburg moet grondig gesaneerd worden voordat hier de schop de grond in kan voor het langverwachte woningbouwplan.

De vervuiling van de grond onder het Villa Via Nova-terrein in het centrum van Valkenburg is, zoals de gemeente stelt, ‘aanzienlijk’. Dat blijkt uit nader bodemonderzoek dat werd ingesteld toen een paar maanden geleden bleek dat er mogelijk sprake was van bodemverontreiniging.

Bouw uitgesteld
De bouw van een tiental nieuwe woningen dat hier gepland was, moet voorlopig nog even wachten.

Het Villa Via Nova-terrein, dat al jaren braak ligt en de afgelopen periode werd gebruikt als tijdelijk parkeerterrein, moet voor een groot deel op de schop. De voorlopig geschatte kosten van de sanering: 400.000 euro. Maar dat kan, wanneer blijkt dat alle grond gesaneerd moet worden, oplopen tot 550.000 euro. De uitvoering van de sanering wordt aanbesteed.

Woningen
Het plan om op het terrein tien, en mogelijk elf, nieuwe woningen te bouwen maakt deel uit van het centrumplan Valkenburg. Dat werd al in 2009 vastgesteld door de raad. Maar niet lang daarna brak de crisis uit en raakte de woningmarkt in het slop. Het woningbouwplan ging de ijskast in.

Vorig jaar kwam het plan, met het aantrekken van de woningmarkt, opeens weer terug op tafel. Ontwikkelaar Jongen nam het contract dat de gemeente Valkenburg aan de Geul oorspronkelijk had gesloten met 3W over.

Firma Jongen had eigenlijk al voor de afgelopen kerstperiode willen beginnen met de uitvoer van het project. Maar toen bleek dat er sprake was van vervuilde grond, moest die streefdatum worden bijgesteld in afwachting van nader onderzoek.

Het terrein is een van de laatste grote locaties waar nog woningen gebouwd kunnen worden.

Parkeerterrein
Voor winkelend publiek en toeristen zijn de ontwikkelingen op het terrein een tegenvaller. Lange tijd werd het Villa Via Nova-terrein, ingeklemd tussen de spoorlijn en de Reinaldstraat, gebruikt als parkeerterrein..

De gemeente Valkenburg aan de Geul benadrukt dat de vervuiling geen acuut gevaar oplevert voor de omgeving.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →