Limburg stoort zich aan willekeur over geitenhouderijen

Print
Limburg stoort zich aan willekeur over geitenhouderijen

Afbeelding: John Peters

De geitenhouderij is in trek. Wellicht beter voor het milieu, maar niet voor de gezondheid van omwonenden. Provincies en gemeenten grijpen daarom in en leggen de sector beperkingen op. Limburg stoort zich aan die willekeur en wil dat het Rijk positie kiest.

Steeds meer boeren in Limburg willen overstappen op de geitenhouderij of hun geitenbedrijf uitbreiden. De provincie wil van het Rijk weten hoe ze met die ontwikkeling om moet gaan. Geitenhouderijen zouden weliswaar minder schadelijk voor het milieu zijn dan varkens- en kippenbedrijven, maar tegelijkertijd gezondheidsrisico’s voor omwonenden opleveren.

Nederweert kondigde onlangs een stop op geitenhouderijen af. Bestaande bedrijven mogen het komende jaar niet uitbreiden en varkens- en kippenboeren mogen niet overschakelen op geiten. De gemeente nam dat besluit omdat ze eerst meer duidelijkheid wil over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenbedrijven.

Verhoogd risico
Vorig jaar rapporteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat omwonenden een verhoogde kans op longontsteking hebben. Een vervolgonderzoek moet antwoord geven op de vraag waardoor dat verhoogde risico nu precies wordt veroorzaakt. De uitkomst van dat onderzoek wordt pas in 2020 verwacht.

Voor Noord-Brabant en Gelderland was het eerste RIVM-rapport al voldoende reden een stop op de geitenhouderij te zetten. Limburg wilde hun voorbeeld nog niet volgen. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) kondigde wel aan dat hij met maatregelen voor de geitensector zou komen als onderdeel van een integraal plan voor de hele land- en tuinbouw.

Willekeur
Nu er steeds meer aanvragen voor geitenhouderijen komen, richt Limburg zich tot de rijksoverheid. In een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw geven Gedeputeerde Staten aan willekeur te vrezen als provincies en gemeenten eigen beleid ontwikkelen. Ze willen weten hoe de minister daar tegenover staat. Ook vraagt de provincie zich af of beperking van de geitenhouderij in deze fase juridisch houdbaar is en of het eerlijk is om maatregelen tegen één sector in de veehouderij te nemen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →