Controleurs in de fout met noteren klanten coffeeshops

Print
Controleurs in de fout met noteren klanten coffeeshops

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Bij controles in Maastrichtse coffeeshops hebben ambtenaren persoonsgegevens van klanten genoteerd en meegenomen.

Dat is tegen de afspraken die de coffeeshophouders met de gemeente hebben gemaakt. Een woordvoerster van de gemeente spreekt van een menselijke fout, die inmiddels is rechtgezet.

De controles vonden donderdag min of meer gelijktijdig plaats in dertien coffeeshops. Ambtenaren - vergezeld van agenten - controleerden of de exploitanten en de klanten aan de regels voldeden. Coffeeshophouders mogen alleen wiet verkopen als klanten met hun paspoort en een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen.

Schending privacy
De ambtenaren gingen volgens Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going, te ver door de persoonsgegevens van de aanwezige klanten, zoals naam, leeftijd, adres, woonplaats en Burgerservicenummer te noteren en mee te nemen.

"Dat is niet alleen tegen de afspraken, het is ook een schending van de privacy. Een coffeeshop moet een veilige plek zijn voor de gebruikers. Als de overheid de persoonsgegevens bewaart, kunnen bijvoorbeeld de rechtenstudenten die bij mij klant zijn later wel eens problemen ondervinden bij het zoeken naar een baan.”

Vernietigd
Een woordvoerster van de gemeente geeft toe dat er bij de controle iets fout is gegaan. "Een aantal ambtenaren heeft de gegevens van alle aanwezigen in de coffeeshop genoteerd. Dat is niet zoals het hoort en in de meeste gevallen zijn de gegevens snel ter plekke gewist. De gegevens van bezoekers van twee coffeeshops zijn vernietigd na terugkeer op het gemeentehuis.”

Josemans: "Op deze manier wordt het semilegale circuit geschaad. Je ontmoedigt mensen om een coffeeshop te bezoeken en duwt hen zo in handen van de illegale straatdealers. Je zou verwachten dat de controleurs goed geïnstrueerd worden, maar dit was een slechte en ondoordachte actie.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →