Kerkrade en Venlo kampen met veel eenzaamheid

Print
Kerkrade en Venlo kampen met veel eenzaamheid

De Kerkraadse wijk Rolduckerveld. Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Venlo en Kerkrade kampen met relatief veel eenzaamheid. De gemeenten komen allebei met meerdere wijken voor in een top vijf van hoge percentages inwoners die zich ernstig of zeer ernstig eenzaam voelen.

In Zuid-Limburg scoort Kerkrade het negatiefst met 30 procent (zeer) ernstig eenzamen in de wijken Rolduckerveld en Erenstein. Ook Heilust en Kaalheide (21,7 procent)  scoren hoog boven het landelijk gemiddelde van 10 procent. Maastricht staat in de top vijf met 21,5 procent ernstig eenzamen in Pottenberg en Mariaberg. 

Venlo
In Noord en Midden-Limburg blijkt Venlo superieur in de eenzaamstenlijst. Vier stadsdelen keren terug in de top vijf. Bovenaan prijkt Venlo-Noord, met de wijk Genooi. 23 procent van de bewoners voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. In de wijk Op de Heide (Tegelen) is dat 21 procent. De wijken Donderberg en Hoogvonderen in Roermond scoren 20 procent ernstig eenzamen.

Lees ook: Huisarts vecht tegen eenzaamheid: ‘Ook jongeren vallen in een gat’

De top vijf is samengesteld op basis van cijfers van de twee Limburgse GGD’en en hun Gezondheidsmonitor 2016. Voor dat onderzoek werden 61.000 Limburgers benaderd. Zij kregen elf stellingen voorgelegd over vooral de kwaliteit van hun sociale contacten.

Achterstandswijken
Veel van de stadsdelen in de top vijf staan bekend als achterstands- of probleemwijken. De sociaal-economische status is er relatief laag, de werkloosheid hoog. Armoede is een belangrijk risico in het ontwikkelen van eenzaamheid. In vooral Kerkrade speelt ook de hogere gemiddelde leeftijd van de bewoners een rol in de score. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar neemt sterk toe in de groep van 75- en 85-plussers.

Minst eenzaam
Op basis van de GGD-cijfers is ook een top vijf samen te stellen van de minst eenzame wijken en dorpen. Die wordt in Noord-Limburg aangevoerd door Milsbeek, hoewel het verschil met plaatsen als Well, Meerlo en Tienray klein is. In Zuid-Limburg valt op dat Kerkrade eveneens hoog scoort als het om weinig eenzaamheid gaat. De wijk Waubacherveld (Eygelshoven) voert hier met 4,6 procent de positieve lijst aan. Gevolgd door Schimmert (5,7) en Ulestraten (6,3).

Terug naar Wat beweegt Limburg