Miljoenen Nederlandse wachtwoorden liggen op straat

Print
Miljoenen Nederlandse wachtwoorden liggen op straat

Afbeelding: ANP

Een verontruste hacker maakt vrijdag via een zoekmachine de e-mailadressen en wachtwoorden van honderdduizenden Nederlanders toegankelijk.

Uit onderzoek van het AD blijkt dat medewerkers van veel grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven massaal in de lijsten voorkomen, waaronder organisaties die vitale functies vervullen.

Ook staan er parlementariërs en BN'ers in de lijst.

Datalek
De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay.

De database die het AD inzag, bevat in totaal 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld. Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden.

Hacker
Een verontruste hacker, die zichzelf D0gberry noemt, heeft een zoekmachine gebouwd die vrijdag online wordt gezet. Daarmee kan iedereen opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord.

De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste twee tekens van een e-mailadres en de eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Op de website haveibeenpwned.com kon je al langer controleren of je mailadres of wachtwoord is bemachtigd bij een datalek of hack.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →