Gaat Vivianne meeroffelen?

Print
Gaat Vivianne meeroffelen?

Afbeelding: Eigen foto

De wekelijkse column Oet d’n Hook van Laurens Bouvrie. Deze keer over spechten, in het park en in het stadsbestuur.

De ochtendwandeling met viervoetertje Molly geeft meestal de gelegenheid in gedachten te verzinken. Niet dezer dagen. Ik ben geobsedeerd geraakt door twee hardwerkende spechten. Ergens op de stadsomwalling bij de eendenvijver geven ze iedere ochtend een percussieconcertje. Inmiddels weet ik dat ze ook bij het vallen van de avond elkaar nog veel te vertellen hebben. Waar het tweetal precies zit weet ik nog niet. Inmiddels heb ik mijn zinnen daar wel op gezet.

Nu ik het schrijf, vraag ik mij af waarom het twee dezelfde roffels zijn, maar toch in toonhoogte verschillend van elkaar. Ik ben niet Peter Alblas, de wandelende natuurencyclopedie van Maastricht. Zijn het twee spechtensoorten? Twee verschillende bomen, dus een ander geluid. Of is de snavel van de vrouwtjesspecht anders samengesteld dan die van haar mannetje waardoor de roffels van elkaar in toonhoogte verschillen. Het maakt mij niets uit. Wandelend door het Monseigneur Nolenspark geniet ik in die vroege ochtenden van deze twee leden van de Maastrichtse stadsnatuur. 

Waar ik ook van genoten heb zijn de gemeenteraadsverkiezingen van Maastricht. Vooral de avond dat de uitslagen in het stadhuis bekend werden gemaakt. Het lijkt een beetje op de finale van het Songfestival. Het muziekgedeelte van die Europese platte muziekavond laat ik heel graag aan mij voorbijgaan. Behalve in 2014 toen Ilse de Lange en Waylon met hun Common Linnets het meesterwerkje Calm After The Storm ten gehore brachten. Voor mij een compositie en vooral uitvoering die op gelijke hoogte staat met Matthew’s Southern Comfort cover van Joni Mitchell’s Woodstock. Zo relaxed, zo dromerig en nooit vervelend worden liedjes niet al te veel ten gehore gebracht. Maar meestal ga ik pas voor de buis zitten als de punten worden verdeeld. Heerlijk die spanning wie de meeste punten gaat halen. Uiteraard kies ik dan wel een favoriet en nog liever een of meerdere artiesten waar ik van hoop dat ze vooral heel vaak niet de landsnaam horen die ze vertegenwoordigen. Ja, ook mij is leedvermaak niet vreemd. 

Vivianne Heijnen zal moeten waken niet haar hand te overspelen

Dat de uitslagenavond van gemeenteraadsverkiezingen veel leuker en nog meer onvoorspelbaar is dan provinciale en zeker landsverkiezingen valt vooral te beleven door in het stadhuis aanwezig te zijn. Het stemgedrag per wijk verschilt enorm. Is bijvoorbeeld dit jaar Sint Pieter en Villapark een bolwerk van Groen Links en D66; in het Wittevrouwenveld scoort Partij Veilig Maastricht heel erg goed. Gedurende de avond wisselde het scorebord dan ook voortdurend. Zoals we nu met zijn allen weten wist het CDA de Senioren Partij Maastricht (SPM) van de nummer één plek van vier jaar geleden te stoten. Weliswaar met miniem verschil, maar toch. 

De blijdschap was heel erg groot bij de opvallend jonge garde van de christendemocraten. De grote vraag is of die euforie kan worden omgezet in deelname aan een coalitie. De vriendschap en de samenwerking in de coalitie van de afgelopen vier jaar is groot. Vivianne Heijnen zal moeten waken niet haar hand te overspelen om te voorkomen niet alleen de grootste partij in het algemeen te worden, maar ook van de oppositie. Behalve oud zeer wegwerken bij publiekslieveling John Aarts (VVD), vriendjes worden met SPM, waar het CDA op – in ieder geval voor de senioren – sneaky wijze een zetel van afnam, moet het CDA zich ook gaan schikken naar het behoorlijk toekomstgerichte beleid dat het vorige vijfspan in elkaar heeft gezet. Wat dat in de praktijk betekent? Vóór zaken gaan stemmen die als oppositiepartij niet werden gesteund. 

Wil Vivianne Heijnen meegaan roffelen in het nieuwe stadsbestuur zal ze als – numeriek en in zetels – Grootste Bonte Specht toch vooral het roffelritme van de hechte gezellige spechtenfamilie van Jim, Gert-Jan, John, Jack en Bert gaan oefenen. Ik neem haar graag een keer mee naar het stadspark om inspiratie op te doen.