Achtbaanbouwer Vekoma krijgt Japanse eigenaar

© Ermindo Armino

Achtbaan- en reuzenradbouwer Vekoma in Vlodrop krijgt een Japanse eigenaar. De fabrikant van pretparkattracties komt in handen van het beursgenoteerde Sansei Technologies (omzet 225 miljoen euro) uit Osaka.

Frans Dreissen

Met de aankoop vergroot Sansei zijn wereldwijd marktaandeel op het gebied van het ontwerpen, leveren en installeren van achtbanen.

De overname heeft plaatsgevonden onder de voorwaarden dat er geen wijzigingen plaatsvinden op het gebied van strategie, aansturing, arbeidsvoorwaarden en vestigingsplaats. Vekoma blijft onder dezelfde handelsnaam als zelfstandig bedrijf haar activiteiten voortzetten.

300 medewerkersVekoma, een afkorting voor Veld Koning Machinefabriek, telt ruim 300 medewerkers en had in 2016 een omzet van 153,6 miljoen euro en een winst van 9,4 miljoen. Vekoma behoort tot de toptien van maakbedrijven in Nederland en is met ruim 300 achtbanen in meer dan veertig landen de nummer twee op de lijst van achtbaanbouwers wereldwijd.

Voor Vekoma, een van de meest toonaangevende en innoverende achtbaanfabrikanten ter wereld, biedt de overname door Sansei nieuwe kansen in Japan, Zuidoost Azië en Noord-Amerika. "In Sensei vinden wij een gerenommeerde partner, met gelijkwaardige normen en waarden, die continuïteit aan de onderneming kan bieden en ons nog verder kan brengen”, aldus Kees van Biert, voorzitter Raad van Commissarissen Vekoma

PythonBekende Vekoma-attracties zijn onder andere de achtbanen Python en Vogel Rok in de Efteling en Space Mountain en Big Thunder in Disneyland Parijs. In Phantasialand bouwt Vekoma momenteel The F.L.Y., waarin passagiers liggend worden vervoerd. Ook de lanceerinrichting van die achtbaan is uniek.

FaillissementVekoma werd in 2001 geconfronteerd met een faillissement als gevolg van hevige concurrentie. Onder de vlag van het Schiedamse staalbedrijf Huisman werd een doorstart gemaakt met Vekoma Rides. Huisman kocht 80 procent van de aandelen. De andere 20 procent kwamen in handen van oud directeur Roger Houben. De huidige topman is Henk Rodenburg (63).

Dutch WheelsMet de oprichting van Dutch Wheels werd in 2008 een tweede business-poot geboren. Dutch Wheels maakt tweede generatie reuzenraden voor de wereldmarkt.

GeschiedenisDe geschiedenis van Vekoma gaat terug tot 1926, toen Hendrik op het Veld in Vlodrop een bedrijf startte voor de productie van ploegen en andere landbouwwerktuigen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal