Amerikaan Ray Smith is jaloers op de Kennedymars

Print
Amerikaan Ray Smith is jaloers op de Kennedymars

Afbeelding: De Limburger

Ray Smith uit Washington is jaloers op de Kennedymars in Sittard. Tegenover de ruim tweeduizend lopers die hier zaterdag aan de start komen, brengt hij 'thuis' hooguit veertig mensen op de been.

"Ja, het idee van de Kennedymars komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten", weet Ray Smith uit Washington, "maar wij zijn geen volk van lopers. Wij hebben een cultuur van ongezond eten. Om de voordelen van lopen te begrijpen, moet je enigszins opgeleid zijn. Maar Amerikanen zijn afgestompt. Jullie in Sittard hebben het daarentegen levend gehouden."

In dienst
In dienst in Duitsland hoorde hij voor het eerst over de Kennedymars. "Ik dacht, dat moet iets met Amerika te maken hebben." Hij raakte in de ban van de lange-afstandstocht, liep inmiddels vijf keer mee in Sittard – en meermaals in de  Nijmeegse Vierdaagse – en besloot in 2013 de handschoen van Kennedy ook in zijn thuisland op te pakken.

Luiheid
John F. Kennedy stelde, in navolging van Theodore Roosevelt, dat iedere Amerikaan vijftig mijl in twintig uur moest kunnen lopen. In het essay The soft American waarschuwt hij de Amerikanen voor de luiheid en lamlendigheid die het moderne luxe leven met zich meebrengt. Smith: "Ik probeer deze erfenis van Kennedy levend te houden."

Groeien
Hij had graag weer meegelopen dit jaar maar Smith (67) stippelt dit weekend een nieuwe looproute uit van 160 kilometer. "Het lopen is langzaam aan het groeien bij ons. Maar we zitten nog steeds maar op dertig, veertig deelnemers. Een ander verschil met jullie is dat we hier over gravel lopen, maar wel over dezelfde route en in dezelfde periode als de eerste mars in 1963, die gelopen is door Robert Kennedy. Dus langs de Potomac rivier en in februari. Het is dus veel kouder, met ijs en sneeuw. Maar bij jullie is het veel leuker, meer deelnemers, meer mensen langs de weg, speciaal afgezette wegen."

Natuurlijk
Smith kan niet zonder lopen. De mens is gemaakt om te lopen, zegt hij. Het is zó natuurlijk om te lopen. Lopen geeft me endorfines, een gelukkig gevoel, het is het beste medicijn. Ik voel me goed als ik beweeg. Tijdens het lopen probeer ik te genieten, mijn hoofd leeg te maken. Gewoon Nixon." Pardon, Nixon? "Zo noemen jullie dat toch, niksen? Dat woord heb ik van Ad van der Loo geleerd, de oprichter van de Kennedymars in Sittard. Doe hem veel groeten van mij."

Doel zoeken
De ex-militair doet een oproep aan jonge mensen om een doel te zoeken in hun leven. "Veel jongeren stellen geen doelen meer. Je móet een doel hebben. Zoals bijvoorbeeld een Kennedymars. Of zoals ik in mijn jonge jaren in Amerika van de west- naar de oostkust ben gefietst. Je test jezelf, je leert over jezelf, wat je kunt, waar je grenzen liggen, waar je balans ligt, hoe je je in een groep opstelt. Er valt zo veel te halen tijdens zo’n tocht. Maar tegenwoordig zitten jongeren liever op hun mobieltje."

Parallelen
Smith ziet parallellen tussen het Kennedyjaar 1963 en de huidige tijd. "Er waren toen ook militaire dreigingen, raciale en religieuze spanningen en ook discussies over de zorg en volksgezondheid. We zijn in staat gebleken positieve actie te ondernemen." Waarom niet nu ook, vraagt hij zich af. "Het zijn beangstigende tijden. Voor mij zit er niets anders op dan fit blijven en lopen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →