In Beeld: een hoop spektakel om een 'kleine grote maker'

Print
Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Uit alle macht duwt de man in pak tegen het hek. Hij probeert de mensenmassa tegen te houden. Hij gooit zijn volle gewicht in de strijd. Armen en benen gestrekt en het hoofd omlaag. Met zijn rechterbeen zet hij de meeste kracht. Op het moment dat de foto gemaakt wordt heeft hij alles nog onder controle.

Bij het aankleden die ochtend wist de man waarschijnlijk niet wat hij die dag zou gaan meemaken. Anders had hij wel andere schoenen aangetrokken. Loafers, zoals de schoenen heten die hij aanheeft, zijn ‘instappers’. Geen veters of klittenband maar elastiek houdt de schoen dicht. Als je op deze manier kracht moet zetten, is de kans groot dat de voet uit de schoen schiet. Om dat tegen te gaan, moet je je tenen krommen.

Dus alle krachten van de massa en man komen op de tenen van zijn  rechtervoet. Wat zal hij daar ’s avonds spierpijn hebben. Maar wat is het voor een bijeenkomst? Een demonstratie of zijn het fans? Op de meeste borden die de mensen vasthouden staat E.T. Het zijn filmposters van de gelijknamige film. E.T. staat voor Extra-Terrestrial, buitenaards wezen. De film uit 1982 gaat over Elliott, een jongetje dat bevriend raakt met E.T. die per ongeluk op aarde terechtkomt. Elliott zorgt ervoor dat dit wezentje weer terug naar huis kan. De bekendste zin uit de film is: "E.T. phone home…".

Een andere poster is van de film Goonies. Beide films zijn uit de jaren ’80 en hebben dezelfde producent/regisseur: Steven Spielberg. De posters zijn op stukken karton bevestigd zodat er makkelijk een handtekening op gezet kan worden. Maar waarom staan de mensen zo te dringen? Zou Spielberg in aantocht zijn?

Ik zoek in de foto naar aanwijzingen en ben verrast als ik de beroemde regisseur links in beeld zie. De man met de pet, bril en omgeslagen spijkerbroek is Spielberg ‘himself’. Beveiligers begeleiden hem maar de fans. Het enthousiasme is groot. De foto is genomen net voor de première van zijn meest recente film Ready Player One. Het is de 108ste film die de 71-jarige als regisseur of (uitvoerend) producent tot nu toe heeft gemaakt. Spielberg zou de uitvinder van de ‘blockbuster’ zijn, de op winst gerichte Hollywood-films waarbij het spektakel groter is dan het verhaal. En die verhouding zie je in deze foto wel terug; Het spektakel is groter dan de maker.