Britse toiletgebruikers gewaarschuwd na vondst piranha in riool

Print
Britse toiletgebruikers gewaarschuwd na vondst piranha in riool

De kans dat de piranha het riool had overleefd, is niet zo groot © Thinkstock Afbeelding: Thinkstock

Een Brits waterbedrijf heeft klanten opgeroepen alleen de drie P’s (plas, poep en papier) door het toilet te spoelen. Er gaat nog wel eens een dode goudvis het riool in, maar de vondst van een heuse piranha is reden om het oneigenlijke gebruik van de aloude poepdoos nog eens onder de aandacht te brengen.

Een medewerkers van South Water in Chichester, West Sussex, schrok behoorlijk toen hij de exotische vis tijdens een routinecontrole in het riool vond, schrijft De Telegraph. Het vleesetende dier, dat voorkomt in de rivieren van Zuid-Amerika, was al dood, maar de schrik bij de waterman was er niet minder om. 

Of de piranha al dood was voor hij richting het riool ging, of dat zijn eigenaar het dier zat was en wegspoelde, is niet duidelijk. De kans dat het dier, dat afhankelijk van de soort zo’n 5 tot 20 centimeter wordt, het in het riool overleeft is echter klein.

Klanten hoeven volgens South Water daarom niet bang te zijn vanuit de pot in hun Britse achterste te worden gebeten. "We geloven niet dat er uiteindelijk hele scholen piranha’s door het riool schieten’’, zegt Nicola Chrichton van het waterbedrijf met het oog op billenbijters. "Dat is echt heel onwaarschijnlijk.’’

Voer voor verzinsels
Wat zich in de riolen ophoudt, is al jaren voer voor speculatie en verzinsels. Zo zouden er in de afvoerkanalen van New York alligators schuilen. De New York Times publiceerde er in 1935 een artikel over en sindsdien duikt de urban legendmet enige regelmaat op. Van dieren overigens geen spoor.

Groot-Brittannië zelf kent ook mythes over rioolbewoners. Rond1800 circuleerde het verhaal dat er in Londen zwarte varkens in het riool zouden huizen, nadat een zwangere zeug in een afvoer viel en in de buizen verdwaald raakte. In 1989 doken de inmiddels monsterlijke varkens weer op in de Britse pers.

Alleen drie P's doorspoelen
In de staat Florida vormen ontsnapte, of losgelaten, exotische dieren zoals pythons en leguanen, inmiddels wel een plaag. Met die griezelverhalen in gedachten benadrukt South Water nog eens dat huisdieren niet door het toilet moeten worden gespoeld.

"Het enige dat door het toilet moet gaan, zijn de drie P’s’’, klinkt het nadrukkelijk. "Plas, poep en papier.’’ Volgens Chrichton spoelen haar klanten werkelijk van alles door de geglazuurde troon. "We vinden allerlei vreemde voorwerpen. Een keer troffen we zelfs een compleet onderlaken aan.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →