Kerncentrale Tihange toch gewoon in 2025 dicht

Print
Kerncentrale Tihange toch gewoon in 2025 dicht

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: Flickr/Roger Gerbig

De twee kerncentrales in België gaan toch gewoon in 2025 dicht. Dat is de Belgische regering vrijdag overeengekomen in het zogeheten energiepact.

Onze zuiderburen waren al van plan de kerncentrales in Tihange en Doel over zeven jaar te sluiten.

Geen prijsstijging
De N-VA, een van de regeringspartijen, opperde de laatste tijd de centrales toch langer open te houden, omdat sluiting in 2025 niet haalbaar zou zijn. Nu is toch afgesproken gewoon vast te houden aan de voorgenomen datum. De partij kreeg de garantie dat de energieprijzen niet de pan uit rijzen en vergelijkbaar blijven met omringende landen.

Zorgen
De sluiting van de kerncentrales zal voor veel omwonenden als een opluchting komen. In Limburg, Brabant en Duitsland leven veel zorgen over de veiligheid van Tihange en Doel. In juni vorig jaar vormden tienduizenden actievoerders nog een 'mensenketting' om aandacht te vragen voor de in hun ogen gevaarlijke kernreactoren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →