Kerncentrale Tihange toch gewoon in 2025 dicht

Print
Kerncentrale Tihange toch gewoon in 2025 dicht

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: Flickr/Roger Gerbig

De twee kerncentrales in België gaan toch gewoon in 2025 dicht. Dat is de Belgische regering vrijdag overeengekomen in het zogeheten energiepact.

Onze zuiderburen waren al van plan de kerncentrales in Tihange en Doel over zeven jaar te sluiten.

Geen prijsstijging
De N-VA, een van de regeringspartijen, opperde de laatste tijd de centrales toch langer open te houden, omdat sluiting in 2025 niet haalbaar zou zijn. Nu is toch afgesproken gewoon vast te houden aan de voorgenomen datum. De partij kreeg de garantie dat de energieprijzen niet de pan uit rijzen en vergelijkbaar blijven met omringende landen.

Zorgen
De sluiting van de kerncentrales zal voor veel omwonenden als een opluchting komen. In Limburg, Brabant en Duitsland leven veel zorgen over de veiligheid van Tihange en Doel. In juni vorig jaar vormden tienduizenden actievoerders nog een 'mensenketting' om aandacht te vragen voor de in hun ogen gevaarlijke kernreactoren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen