Ouders verongelukte tiener willen dat agenten worden vervolgd

Print
Ouders verongelukte tiener willen dat agenten worden vervolgd

De boom waartegen Sven Strelau zich doodreed. Afbeelding: De Limburger/Le Giesen

Venlo - De twee Duitse agenten die vorig jaar betrokken waren bij het ongeval in Venlo waarbij de Duitser Sven Strelau verongelukte, moeten worden vervolgd. Dat vinden de ouders van de 19-jarige.

De Venlose advocaat Marcel Heuvelmans heeft het gerechtshof in Den Bosch gevraagd het Openbaar Ministerie te dwingen meer onderzoek te doen en de agenten in Nederland te vervolgen.

Opgejaagd
Sven Strelau uit Alderkerk verongelukte in april 2017 op de Klagenfurtlaan in Venlo, nadat hij ruim twintig kilometer lang was achtervolgd door de Duitse politie. Die achtervolging begon ’s nachts bij het station in Aldekerk, Strelaus woonplaats. De ouders vinden dat hun zoon is opgejaagd door de politie en in doodsangst tegen een boom is gereden. In hun ogen had Sven niet hoeven sterven als de politie de achtervolging had afgebroken, hem van de weg had gedrukt of als ze de weg had geblokkeerd. 

Verklaringen
De officier van justitie in Maastricht besloot in oktober vorig jaar om de agenten niet te vervolgen voor dood door schuld. Volgens advocaat Heuvelmans is dat opmerkelijk, omdat het politie-onderzoek naar de toedracht van het ongeval pas eind januari werd voltooid. Daarnaast ontdekte Heuvelmans grote verschillen tussen de verklaringen die de agenten in Nederland hebben afgelegd en de bevindingen van de Duitse politie. Ook verzuimde de Duitse politie Nederland te informeren over de achtervolging. Heuvelmans vindt het vreemd dat in opdracht van de officier van justitie in Maastricht de dashcambeelden zijn vernietigd die de Duitsers tijdens de achtervolging maakten.

Unicum
Als het tot een strafrechtelijke vervolging tegen twee Duitse politie-agenten in Nederland komt, is dat –voor zover bekend- een unicum. Bij de Duitse ambassade in Den Haag en bij de rechtsbijstandsafdeling van de Duitse politievakbond GdP weten ze niet van een eerdere strafzaak in Nederland tegen Duitse agenten.

Lees hier een uitgebreid interview met de ouders van Sven: Hun wereld stortte in toen ze hoorden dat hun oogappel was overleden

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje