Maastrichtse 'kalifaatkinderen' Luca en Aysha zitten in Tsjetsjenië

Print
Maastrichtse 'kalifaatkinderen' Luca en Aysha zitten in Tsjetsjenië

Aysha (L) en Luca. Afbeelding: Politie

De kinderen Luca (12) en Aysha (11) die in 2014 door hun Tsjetsjeense moeder vanuit Maastricht zijn ontvoerd naar het kalifaat, zitten in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië.

De Tsjetsjeense autoriteiten hebben de Nederlandse kinderen met hun moeder uit een Koerdisch gevangenkamp in Noord-Syrië gehaald.

Terreurverdachte
De moeder is sinds haar aansluiting bij Islamitische Staat in Syrië eind 2014 in Nederland terreurverdachte. Tegen haar loopt een Europees arrestatiebevel, ook wegens kinderontvoering. Aanhouding en naar Nederland brengen voor berechting, de intentie met alle Nederlandse personen in het strijdgebied, is niet mogelijk.

Uitlevering
De Russische Federatie waar Tsjetsjenië onderdeel van uitmaakt, levert geen onderdanen uit. "Een uitleveringsverzoek is op dit moment dan ook niet mogelijk", zegt een woordvoerster van het Landelijk Parket, dat is belast met opsporing en vervolging van Syriëgangers. Het Landelijk Parket wil niets zeggen over het strafrechtelijk onderzoek naar haar uitreis, de hulp van radicale netwerken die ze daarbij kreeg en het verkrijgen van valse paspoorten voor uitreis.

Kadyrov
De 36-jarige vrouw, een statushoudster die in 2016 ongewenst vreemdeling is verklaard, en haar kinderen zijn 13 november vorig jaar na een overeenkomst tussen de Koerden en de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op een Russische vlucht met bijna vijftig IS-vrouwen en kinderen naar Grozny gebracht. De Koerden vinden het de verantwoordelijkheid van de landen van herkomst om de vrouwen en kinderen op te vangen en te vervolgen. De Nederlandse overheid helpt Syriëgangers en hun kinderen niet het strijdgebied of gevangenkampen te verlaten.

Ondervraging
De vrouw zegt dat Nederlandse autoriteiten het Koerdisch kamp in Al-Qamishla hebben bezocht en daar Nederlandse vrouwen hebben ondervraagd. Op gebons en geroep om aandacht van haar kinderen werd niet gereageerd. Daarmee is, zegt zij, de kans gemist om hen veilig te laten terugkeren naar Nederland. Het verhaal sluit aan bij recente berichten van een vader die zijn dochter in een Koerdisch kamp bezocht en van haar en een Koerdische functionaris hoorde dat ze door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) was verhoord. De inlichtingendiensten willen niets zeggen over operaties omdat ze daarmee 'inzicht in werkwijze en kennisniveau' geven.

Aïcha
Na aankomst in Grozny zei een tante tegen aanwezige media dat de moeder in Maastricht door een Nederlandse bekeerlinge die naar Syrië vertrok, werd overgehaald om met de kinderen naar Syrië te gaan. Ze doelt op de Maastrichtse Aïcha, die eind 2014 uit Syrië vluchtte en terugkeerde naar Nederland. De Tsjetsjeense zou niet meer naar Nederland willen terugkeren.

Machteloos
Nederland kan op verzoek van de vader aan de centrale autoriteit van Tsjetsjenië vragen de kinderen terug te sturen, zegt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is vervolgens aan Tsjetsjenië om met dat zogeheten teruggeleidingverzoek aan de slag te gaan. De vader zegt machteloos te staan. Hij ziet, in het belang van het welzijn van de kinderen, geen heil in een juridische strijd met een onzekere uitkomst.

Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake is niet ingelicht over het feit dat de inwoners uit Maastricht het strijdgebied in Syrië hebben weten te verlaten, zegt haar woordvoerster. Gemeente en veiligheidsregio hebben geen rol in de teruggeleiding van ontvoerde staatsburgers, dat is een verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. 

Lees hier het achtergrondartikel: Het kalifaat ontvlucht: over jihad, hoop en vaderliefde