Lijnders' NEC morst dure punten in titelstrijd

Print
Lijnders' NEC morst dure punten in titelstrijd

Doelpuntenmaker Kabangu vliegt trainer Nascimento in de armen. Afbeelding: OrangePictures

NEC heeft vrijdagavond dure punten verspeeld in de strijd om de titel in de Jupiler League. De ploeg van trainer Pepijn Lijnders uit Broekhuizen ging onderuit bij FC Eindhoven: 3-2.

De nederlaag blijft niet zonder gevolgen: concurrent Fortuna haalde hard uit bij Almere City (1-4) en neemt de koppositie in de eerste divisie over. Jong Ajax, dat niet kan promoveren maar wel meedingt naar de titel, verloor met 0-3 van Jong PSV. 

Lieder-loos
Bij aanvang in het Jan Louwers Stadion zag alles er nog zo rooskleurig uit voor NEC. Tegenstander Eindhoven verscheen zonder doelpuntenmachine Mart Lieder aan de aftrap. De aanvaller werd deze week om onduidelijke redenen door zijn club uit de selectie gezet. Bij NEC was er juist geen vuiltje aan de lucht. "De hele groep is fit en vrij in het hoofd. We zijn op volle oorlogssterkte", sprak coach Lijnders vooraf vol zelfvertrouwen. 

Uitcomplex
Maar al snel in het duel speelde het 'uitcomplex' van NEC weer op. De ploeg, die het sinds de komst van Lijnders zo moeilijk heeft buiten de Goffert, kreeg al na acht minuten een draai om de oren. Aanvaller Kabangu kon na een hoekschop van NEC zo doorlopen naar de overkant en schoof de 1-0 binnen. Vlak voor rust tekende diezelfde Kabangu voor de tweede treffer, opnieuw na een vlijmscherpe counter uit een hoekschop van NEC. 

De aanhang van de Nijmegenaren had toen al genoeg gezien; alle fans verlieten uit protest het uitvak om luidkeels het welbekende 'schaam je kapot' in te zetten.

Sven Braken
Na rust probeerde NEC wat terug te doen. Lijnders stuurde zijn ploeg nog maar eens naar voren en bracht Maastrichtenaar Sven Braken in als extra aanvaller. De spits deed wat van hem gevraagd werd, maar zijn kopdoelpunt werd twintig minuten voor tijd afgekeurd wegens buitenspel. Extra tegenvaller was daarnaast het uitvallen van sterspeler Mohamed Rayhi. Omdat Lijnders zijn drie wissels al had opgesoupeerd moest het slotoffensief met tien man worden ingezet.

Tot overmaat van ramp werd het ook nog 3-0. Eindhoven-speler Kyle De Silva vuurde van afstand op doel, NEC-doelman Joris Delle ging niet voor het eerst dit seizoen in de fout. NEC zette daarna nóg eens aan en deed wat terug via late doelpunten van Achahbar en Golla, maar tot een gelijkmaker kwam het niet meer.

Maandag
Komende maandag moeten de ploegen opnieuw aan de bak. NEC ontvangt in eigen huis Telstar, Fortuna speelt tegen Helmond Sport, Jong Ajax gaat op bezoek bij FC Dordrecht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu