Duizenden Limburgse werklozen opgeroepen voor gesprek

Print
Duizenden Limburgse werklozen opgeroepen voor gesprek

Afbeelding: ANP Xtra

Zo’n 7000 werklozen in Limburg die niet op zoek zijn naar een baan moeten op gesprek komen en, als het aan de provincie ligt, zo snel mogelijk weer aan de bak.

Dat is afgesproken met de drie arbeidsmarktregio’s in Limburg, waarin gemeenten, UWV’s en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn.

Oproepen
Het gaat om mensen die een WW-uitkering ontvangen of in de bijstand zitten en op dit moment om uiteenlopende redenen thuis zitten en ook niet actief solliciteren. De instanties gaan ze oproepen. "Ze gaan opnieuw het gesprek aan met deze mensen om te kijken wat ze kunnen", zegt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Sociale Zaken). "Een vrouw die jarenlang niet gewerkt heeft en thuis voor het gezin heeft gezorgd, kan daardoor misschien wel heel goed plannen. Iemand die een diploma heeft voor de bouw maar last heeft van zijn rug, gaan we helpen door te kijken wat er nodig is om toch weer ergens aan het werk te kunnen. Natuurlijk is het zo dat sommige mensen problemen hebben die groter zijn dan hun werkloosheid. Daar is ook oog voor, maar uiteindelijk is werken voor iedereen goed."

Tekort
Het initiatief komt voort uit het Aanvalsplan Arbeidsmarkt van de provincie, dat oplossingen aandraagt voor het grote tekort aan personeel waar Limburg mee kampt. Een op de vijf bedrijven in deze provincie zegt hier last van te hebben. Verschillende nieuwe bedrijven die zich hier eigenlijk wilden vestigen, zagen daarvan af omdat er geen werknemers te krijgen zijn.

Toch wil gedeputeerde Ger Koopmans (Financiën) niks horen over een groeistop. "De kosten voor de vergrijzing en de zorg moeten betaald worden, dat kan alleen met economische groei. We moeten ­alles uit de kast halen om dat te faciliteren." Het personeelstekort wordt alleen maar groter. Nog dit jaar komen er weer 20.000 nieuwe banen bij in Limburg, is de schatting. Aan de andere kant zitten er bijna 95.000 mensen thuis, terwijl ze wel kunnen werken.

Brief
De provincie heeft deze week ook een brief gestuurd naar alle gemeenten in Limburg met de oproep in de coalitieakkoorden afspraken te maken op dit punt. Van Rijnsbergen: "Er zijn nu nog grote verschillen tussen gemeenten, de een maakt er meer werk van dan de ander. Het is nu of nooit. Als mensen uit de ­bijstand komen, levert dat een gemeente geld op en hebben inwoners ook nog eens meer te besteden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →