Landgraafse wordt honderd en verlengt rijbewijs met vijf jaar

Print
Landgraafse wordt honderd en verlengt rijbewijs met vijf jaar

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Landgraaf - Hard werken, positief zijn en drie keer per week bridgen. Adri Bos uit Landgraaf is er zaterdag honderd jaar mee geworden.

"Ik heb net mijn rijbewijs voor vijf jaar verlengd.” Met een potje bridge vergeet je even je misère en laat je bovendien je hersens werken. Het is niet voor niets dat de vandaag honderd jaar geworden Adri Bos uit Landgraaf nog elke week drie keer op drie verschillende plekken met zichtbaar enthousiasme dit kaartspel speelt.

Zeeuwse
Zaterdag wordt ter ere van haar een receptie gehouden in verzorgingstehuis De Dormig. Daar heeft de zelfstandig wonende eeuweling een aanleunwoning. Adri Bos is Zeeuwse van geboorte, maar verkaste in de Tweede Wereldoorlog als 22-jarige met haar man van Terneuzen naar Limburg. "Hij kreeg het aanbod om bij een transportbedrijf te werken in Heerlen. Die kans hebben we gegrepen, met in ons achterhoofd dat we weer terug naar Zeeland zouden gaan als de oorlog voorbij zou zijn.”

Garage
Limburg beviel zo goed, dat het echtpaar Bos besloot te blijven en hier een bestaan op te bouwen. Het paar kreeg twee dochters en begon een garagebedrijf aan de Grasbroekerweg. "Eerst verkochten we het merk Austin, daarna Simca en Suzuki. Het was in de tijd dat steeds meer mensen een auto kochten. We hadden een bloeiende zaak.” Adri Bos werkte actief mee in de zaak en ging vele malen met haar man naar de internationale autobeurs in Parijs.

Frans
Ze vindt het jammer dat ze tijdens die bezoeken de taal niet machtig was. "Ik ben daarom een cursus Frans gaan volgen. Het is goed voor een mens om te blijven leren. Daarom ben ik ook met bridgen begonnen.” De aanleiding was minder leuk. Door het overlijden van haar man, in 1992, had ze tijd te over en was ze op zoek naar een hobby. Bridge bleek een voltreffer. "Als je eenmaal aan het spelen bent, vergeet je je zorgen. Gelukkig sta ik sowieso positief in het leven, hoewel ik van het verlies van een van mijn dochters veel verdriet heb gehad.”

Bridge
Bridge wordt als denksport aangemerkt en heeft meer om het lijf dan pakweg toepen of hartenjagen. "Het is een verslavende hobby en ik ben er op maandag, donderdag en vrijdag een hele middag mee bezig met wisselende partners. Ter gelegenheid van mijn honderdste verjaardag heb ik de Adri Bos bridgedrive georganiseerd.”

Rijbewijs
Ook op ander gebied is de kwieke dame, die er als door een ringetje te halen uitziet, nog actief. "Ik heb net mijn rijbewijs voor vijf jaar verlengd. Wel beperk ik mijn dagelijkse ritjes tot hier in de buurt. Ook ga ik graag met vriendinnen koffiedrinken bij de Gerardushoeve. Verder wandel ik graag en kijk televisie. Pauw en Jinek sla ik nooit over. Lekker vanuit mijn bed.” Ze verheugt zich op vandaag, als ze in het zonnetje wordt gezet en als de hele familie er is, inclusief de kleinzoon die uit Florida is komen overvliegen en een schoonzoon die met 82 jaar ook al redelijk op leeftijd is. Wat de toekomst brengt? Daar wil Adri Bos niet over filosoferen. "Ik leef met de dag. Zoals het nu gaat, mag het nog een tijdje voor me duren. Ik sta altijd vrolijk op.”