Volta Limburg Classic doet oude naam eer aan

Print

Rob Ruijgh na de Volta Limburg Classic. Afbeelding: Harry Heuts

Hoe hard de strijd zaterdag werd gevoerd in de Volta Limburg Classic, was na de finish van het gezicht van Rob Ruijgh af te lezen.

Hevig klappertandend stond de geboren Sibbenaar naast zijn fiets. Want de koers die zaterdagmorgen onder een stralend zonnetje zo aangenaam begonnen was op de Diepstraat in Eijsden, deed zijn voormalige naam als Hel van het Mergelland alsnog alle eer aan. 

Hoosbui
Toen de eindstrijd zich ontspon in de laatste twintig kilometer, klaterde een hevige hoosbui over de renners neer. "Het was ook echt een hel", wilde de steeds heviger rillende Ruijgh wel toegeven, terwijl achter hem de laatste bemodderde achterblijvers met gegroefde gezichten over de meet sukkelden. 

Lees ook: Volta Limburg Classic prooi voor Tratnik

Hoeveelste hij was geworden? Ruijgh had geen idee. "Het gevoel was goed. Maar daar heb je uiteindelijk niet heel veel aan", baalde hij. "Het is altijd een beetje gokken wanneer je mee moet gaan. Maar de Volta is en blijft een koers waarin je vroeg én van ver moet proberen weg te rijden."

Rondjes
Zelfs de parcourswijziging met drie lokale rondjes over de Gulperberg en de Koning van Spanje kon daar geen verandering in brengen. Ruijgh miste de slag en het peloton slaagde er niet meer in de zes vluchters die al na een goed uur koersen vertrokken, bij te halen. 

Alleen de uiteindelijke winnaar Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkiwice) en Jimmy Janssens (Cibel-Cebon) wisten het gat naar de kopgroep te overbruggen. "Ik had goede benen en wilde niet wachten tot de finish", verklaarde Tratnik zijn oversteek. 

Tempo
In de kopgroep was hij het, die lange tijd het tempo hoog hield en meesprong toen Oscar Riesebeek (Roompot) op het laatste klimmetje aanviel. Met z’n tweeën speerden de mannen de natte Mescherberg naar beneden. Het werd Riesebeek bijna fataal. 

Nadat Tratnik met een voet uit het pedaal nog nét op de weg wist te blijven, reed Riesebeek in een meidoornhaag en landde met een angstaanjagende salto in het achterliggende weiland. De pijn viel nog mee. "Het was vooral een grote teleurstelling. Ik wist dat het klaar was", zei de nog redelijk ongeschonden Riesebeek later bij de bus van Roompot. 

Bijgehaald
Tratnik zelf redde het uiteindelijk ook niet en werd bijgehaald door de kopgroep. Maar de Sloveen bleek over de meeste power te beschikken toen in de straten in Eijsden de sprint werd aangetrokken. Hij bleef de Italiaan Marco Tizza (tweede) en de Belg Jimmy Janssens (derde) voor.