Paaszaterdag: droomavond voor Roda JC

Print

Afbeelding: ANP Pro Shots

Paaszaterdag kon voor Roda JC niet beter verlopen. De Kerkradenaren speelden hun beste wedstrijd van het seizoen en vernederden subtopper Vitesse in het eigen Gelredome: 0-3.

Tegelijkertijd verloor concurrent Sparta bij PEC Zwolle. Door de winst klom de ploeg van coach Molenaar naar de zestiende plaats, met twee punten voorsprong op Sparta en vier op FC Twente, dat zondag bij VVV speelt. 

Basisploeg
Roda JC kwam in Arnhem met dezelfde basisploeg aan de aftrap als twee weken geleden in Breda, waar tegen NAC een dure overwinning werd binnengesleept. De Kerkradenaren openden aanvallend, met veel balbezit, maar al snel was het Vitesse dat het ritme van de wedstrijd bepaalde.

Lees ook: Spelers Roda danken fans met spandoek van 20 meter

De thuisploeg probeerde de Roda-defensie te omsingelen, maar grote druk kwam er niet. Kashia kreeg de beste kans, maar zijn kopbal miste kracht. Roda loerde vooral op de counters en die waren bij vlagen vlijmscherp. Zoals in de 24ste minuut toen de bal over enkele schijven naar de ver vooruit geschoven linksback Vansteenkiste werd getransporteerd.

Wapen
De Belg vond met een voorzet Schahin, die zijn tegenstander aftroefde met een knappe kopbal (0-1), het belangrijkste wapen van de Duitse spits. Niet veel later had Avdijaj zijn ploeg op rozen kunnen brengen, maar zijn schot miste precisie. 

Bij het rustsignaal klonk er een fluitconcert van de Vitesse-fans, die de slappe vertoning van hun ploeg niet konden waarderen. Roda begon de tweede helft met dezelfde concentratie als in de eerste. Gustafson en Avdijaj namen het doel onder vuur, maar de Arnhemmers ontsnapten.

Avdijaj kreeg opnieuw een grote kans, maar was niet koelbloedig genoeg. En de Limburgse Vitesse-doelman Jeroen Houwen kon met een fraaie reflex een doelpunt van Ndenge net voorkomen.

Teken
Pas twintig minuten voor tijd gaf Vitesse weer een teken van leven. Foor mikte de bal rakelings naast. Maar het was Roda dat de regie stevig in handen had. Met een sublieme rush en een uitgekookt steekpassje bracht Gustafson de slim bij zijn cipier weggeslopen Avdijaj in stelling: 0-2.

En de koek was nog niet op. Met zijn tweede treffer van de avond tilde Schahin de score naar een hoogte die voor Roda als een ongekende weelde voelde: 0-3. Rosheuvel miste nog een riante kans, anders zou de eindstand nog eclatanter zijn geweest. 

Sparta
Als kers op de taart voor Roda leed concurrent Sparta een 2-0 nederlaag bij PEC Zwolle. Roda passeerde Sparta op de ranglijst en heeft nu 2 punten voorsprong op de Rotterdammers. De nummer laatst FC Twente komt zondag in actie, in De Koel tegen VVV.

Jeroen Houwen
Voor de Limburgse Vitesse-keeper Jeroen Houwen uit Oirlo was het dus drie maal vissen zaterdagavond. Hij kon in geen van de drie gevallen erg veel aan de tegengoals doen.