VVD op zijspoor bij onderhandelingen coalitie in Venlo

Print
VVD op zijspoor bij onderhandelingen coalitie in Venlo

Afbeelding: De Limburger

Venlo - EENLokaal gaat met PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus verder praten over het vormen van een coalitie in Venlo.

Het CDA is ook uitgenodigd voor die gesprekken, maar houdt die uitnodiging nog in beraad. Opvallend: met de VVD (de afgelopen acht jaar de grootste partij in Venlo en sinds 1990 in de coalitie) wordt niet meer gesproken.

Heldere keuze
Volgens EENLokaal-voorzitter Ad Roest die samen met partijleider Frans Schatorjé de afgelopen week met alle partijen sprak is de keuze helder. "Wij wilden gaan voor een frisse wind door politiek Venlo en als je kijkt naar de verkiezingsuitslag wil de kiezer dat ook. GroenLinks heeft gewonnen net als nieuwkomer 50Plus", zegt Roest.

Oude voet
"Verdergaan met CDA en VVD en eventueel een vierde partij zou verder gaan op de oude voet betekenen. We hebben ervoor gekozen om over links te gaan en de linkse partijen uit te nodigen verder te spreken." Dat gebeurt onder leiding van de Bladelse wethouder Jan Heijman die als onafhankelijk informateur wordt ingevlogen. "In de komende gesprekken moet duidelijk worden welke partijen inderdaad verder kunnen onderhandelen over de vorming van een coalitie."

Twijfel
Ook het CDA heeft voor die gesprekken een uitnodiging gekregen, maar daar wordt dus nog getwijfeld. "We hebben samen met de VVD en VenLokaal afgelopen najaar de begroting aangenomen en samen beleid vastgesteld voor de komende jaren. We moeten eerst intern bespreken wat het voor ons betekent dat de VVD nu geen uitnodiging heeft gekregen om verder te praten", zegt partijleider Tom Verhaegh. VVD-leider René Dings was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Meerderheid
Om een meerderheid in de Venlose gemeenteraad zijn 20 van de 39 zetels nodig. EENLokaal (7), PvdA (4), SP (4), GroenLinks (3) en 50Plus (3) komen samen uit op 21 zetels. Voor een coalitie met minder partijen is dus het CDA (goed voor 7 zetels) nodig.

De keuze voor links betekent ook dat de PVV (die met 4 zetels de raad inkomt) buitenspel staat. Ook D66 dat met 1 zetel in de raad zit doet voorlopig niet meer mee.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje