Twintig jaar aardbeiengeluk in Aardbeienland

Print
Twintig jaar aardbeiengeluk in Aardbeienland

Afbeelding: Stefan Koopmans

Horst - Zo’n 40.000 bezoekers per jaar - soms meer dan achthonderd per dag - en werk voor dik 45 seizoenshulpen. Zomaar een paar cijfers over Aardbeienland in Horst dat twintig jaar bestaat.

Directeur Hay Soberjé: "Als mijn vader tomaten had geteeld, had ik er waarschijnlijk Tomatenland van gemaakt."

Op de kop af zestig jaar worden er aardbeien op het terrein van Aardbeienland aan de Kreuzelweg in Horst geteeld. Veertig jaar geleden nam Hay Soberjé het bedrijf van zijn vader over.

Uitgelachen
"En Aardbeienland bestaat nu twintig jaar. De toenmalige burgemeester van Horst heeft me uitgelachen toen ik hem vertelde dat ik iets met een aardbeienmuseum wilde gaan doen. Hij zei: ‘Denk je nou echt dat de mensen naar Horst rijden om naar aardbeien te kijken?’."

Voor 40.000 bezoekers is dat antwoord twintig jaar na dato ja. Dat had Soberjé destijds ook niet echt durven dromen. Maar de creatieve zoon van een aardbeienteler wilde gewoon iets anders dan elk jaar weer een palletje aardbeien meer naar de veiling brengen.

Jongeren
De eerste jaren had hij het echter druk met de reguliere aardbeienteelt. Oogsten met hulp van tweehonderd jongeren en de vruchten verkopen. Altijd druk. Niet voor niets was het eerste bordje dat Soberjé ooit bij zijn aardbeienveld zette allesbehalve klantvriendelijk.

"Ik heb daar ‘Geen aardbeienverkoop’ op geschilderd", zegt hij. "Al die fietsers die aan het veld een bakje aardbeien wilden kopen, hielden me van het werk. Daar had ik destijds echt geen tijd voor." Uiteindelijk besloot hij toch om een winkeltje te openen en om een meisje aan te nemen dat er aardbeien verkocht.

Serviesjes
Het was een eerste aanzet van wat nu Aardbeienland heet. Er stonden ook al snel serviesjes en ander spul met aardbeitjes in de schappen. Het werd een echt winkeltje. Intussen waren Hay en zijn vrouw spulletjes met aardbeien gaan verzamelen. Dat begon met een verjaardagscadeau van zijn plukkers: een kaars in de vorm van een aardbei.

Die kaars heeft Soberjé niet meer. Maar het huidige Aardbeienland, dat gisteren de deuren voor het nieuwe (jubileum-)seizoen heeft geopend, puilt inmiddels uit met ontelbare spullen waar de rode vrucht op prijkt. En verzameld wordt er nog steeds.

Lambada
Gebouwd ook, trouwens. Soberjé creëert elk jaar een nieuw stukje aardbeiengeluk, vertelt hij. Een nieuwe wereld verzinnen, zelf bouwen; het is echt zijn ding. Nieuwe dingen verzinnen ook. Zo worden de gasten dit jaar bij de ingang verwelkomd met (aardbeien)muziek. Strawberry Fields en de Lambada, want dat laatste is de naam van de lekkerste en zoetste aardbei die bestaat, zegt Soberjé.

Aardbeien verkopen aan de veiling of aan bakkers en ijssalons uit de regio, dat doet hij dit jaar voor het eerst helemaal niet meer. Wat in Aardbeienland groeit, wordt voortaan ook in Aardbeienland opgegeten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen