Zonder kaarsen geen Pasen

Print
Zonder kaarsen geen Pasen

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Leden van het Broederschap Sint Servaas zijn zondagochtend vroeg van de partij in de basiliek aan het Keizer Karelplein. Ook de kosters - zes in totaal onder leiding van Harrie Rutten - zijn rond een uur of acht op eerste paasdag al druk in de weer.

 De heilige mis op eerste paasdag is samen met de nachtmis de belangrijkste viering voor christenen. Dus moet bij aanvang - vanochtend om 10:00 uur - alles tot in de puntjes verzorgd zijn. Niet in de laatste plaats dat honderden bougies branden. Het meeste werk zit in het omlaag takelen van de 30-armige kroonluchter die achteraan de hoofdgang naar het altaar hangt. Nadat de 30 kaarsen zijn aangestoken wordt het gevaarte weer met zorg omhoog gehesen. Deze kroonluchter uit de 17e eeuw hangt sinds 4 december 1864 in de oudste kerk van Nederland maar is van Rotterdamse komaf. Tot die tijd hing het in de Sint Laurenskerk van de havenstad. Het werd op de naamdag van de Heilige Sint Barbara geschonken door Petrus Regout. 

Laurens Bouvrie volgde zondagochtend 1 april de werkzaamheden van het broederschap en de kosters. Later op De Limburger - Via Maastricht een sfeerreportage en meer foto's. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje