Kunstenaar steelt harten duizenden Maastrichtenaren

Wil van der Laan's Groene Loper Engel staat straks ook in menige huiskamer

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Wil van der Laan is voor veel Maastrichtenaren geen onbekende naam. Na de onthulling van de nieuwe Engel van Maastricht op de rotonde van de Groene Loper wordt de kunstenaar net als zijn bijna drie hoge kunstwerk door duizenden enthousiaste Maastrichtenaren op een voetstuk geplaatst

Maasricht. Paaszondag gaf van der Laan in Bistrot On Top – met uitzicht op het nu al zoveel geprezen beeld – aan belangstellenden een college over de totstandkoming van wat hijzelf een mijlpaal in zijn loopbaan noemt. Dat deed hij onder meer aan de hand van een miniatuur van de bronzen engel. Hij gaat het niet aan de grote klok hangen, maar de replica op schaal kan straks in iedere Maastrichtse huiskamer staan.

De duizenden positieve reacties die hij de afgelopen dagen ontving hebben hem duidelijk gemaakt dat zijn engel de harten heeft gestolen van heel veel Maastrichtenaren. “Daar raak je wel van onder de indruk. Op mijn Facebook-pagina regent het reacties. Niet alleen met het bekende like-duimpje. Duizenden mensen reageerden met veelal hartverwarmende geschreven complimenten.” Daar blijft het niet bij merkt van der Laan zondagmiddag zittend in het eetcafé op de hoek van het Oranjeplein en Scharnerweg. Een groepje deelnemers van de eerste Groene Loper Run lopen direct na hun sportieve deel van de dag door naar het etablissement waar de kunstenaar vertoeft. Een van hen zegt over haar voormalige leraar: “Wil van der Laan is jarenlang mijn favoriete docent geweest. Wat was het een feest van die man les te krijgen in handenarbeid en tekenen. Wat ben ik onder de indruk van wat hij Maastricht geschonken heeft. Hier op de Groene Loper staat het mooiste beeld van de stad. Door hem gemaakt.”

De replica’s die Wil van der Laan gaat verkopen worden allemaal door hemzelf gegoten. Op de tafel in Bistrot On Top staat naast zo een miniatuur ook een wassen uitvoering. Om die zachte substantie met de contouren van de engel – wordt het brons gegoten. Uiteraard wordt het beeldje geleverd met de Mestreechter Staar op het sokkeltje. “Ik moest wel een aantal afwegingen maken om de replica vriendelijk in prijs te houden. De kolkende Maas die het beeld op de Groene Loper siert is weggelaten. Het beeldje kost in de uitvoering die ik nu maak 210 euro. Meer dan de helft van die prijs bevat materiaalkosten. Met dat Maasdeel zou ik het stukken duurder moeten aanbieden. Dat is niet mijn intentie.”

Wie meer wil weten over Wil van der Laan's werk in het algemeen en zijn engel in het bijzonder kan dat doen door een bezoek te brengen aan zijn website http://www.vanderlaan-art.com/ .

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen