Harde klappen in middelbaar onderwijs Venlo en Nederweert

Print
Harde klappen in middelbaar onderwijs Venlo en Nederweert

Afbeelding: Archief ANP

Venlo / Boeket-Heijsterstraat-Booldersdijk - De krimp én kritische ouders die weloverwogen keuzes maken. Die zorgen ervoor dat komend schooljaar harde klappen vallen op de middelbare scholen in met name Venlo en Nederweert.

De drie middelbare scholen in Venlo hebben het moeilijk. Er melden zich steeds minder brugklassers aan. Het Blariacum krijgt in september 85 leerlingen minder dan vorig jaar. Dat zijn vier klassen. Het Valuas krijgt één klas minder en Den Hulster blijft stabiel.

Niet vreemd
"Dat we zo terugvallen is niet zo heel vreemd", zegt Peter Badoux, bestuurder van de Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken, waar de drie scholen onder vallen. "Vanwege de krimp houden we rekening met 60 tot 120 leerlingen minder per jaar." In 2012 kwamen er 396 brugklassers méér op de drie scholen binnen.

Kies hieronder de school om te zien hoe groot de verschillen zijn in het aantal aanmeldingen.

Het lijkt er op dat meer ouders en kinderen hebben gekozen voor de omliggende scholen - Dendron en Citaverde in Horst en het Bouwens in Panningen. Zij krijgen samen 80 brugklassers méér dan vorig jaar.

Brugklassen
Met de mavo van Citaverde in Nederweert gaat het niet echt goed. Het aantal brugklassen is sinds 2012 bijna gehalveerd op deze toch al kleine school. Directeur Eric Bouwman gaat het “eens goed uitzoeken”, want aan het aanbod van de school kan het volgens hem niet liggen.

Wat ook meespeelt is de kritische houding van ouders. Die kijken bijvoorbeeld veel meer naar het aanbod van middelbare scholen en wat bij het kind past. Dat verklaart mede de verschuiving naar persoonlijke leerwegen als Agora in Roermond en Koers in Weert. Ook de Vrijeschool is in opmars. Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond – met een Vrijeschool in huis - is de enige middelbare school in heel Midden- en Noord Limburg die er de afgelopen zes jaar alleen maar leerlingen bij heeft gekregen: van 229 brugklassers in 2012 naar 300 in 2018.

In Heythuysen juicht het brugklasteam van de vmboschool Sint Ursula ook. Er komen in september twee volle klassen méér dan vorig jaar. “We hebben gezien dat zich vooral meer leerlingen uit Meijel en Ospel hebben aangemeld”, zegt directeur Ton Houben.