Gemeente sluit kleedlokalen voetbalclub vanwege legionellabacterie

Print
Gemeente sluit kleedlokalen voetbalclub vanwege legionellabacterie

Archieffoto Afbeelding: Istock

Haelen - Voetballers van RKVV Haelen kunnen voorlopig niet douchen in hun eigen kleedlokalen op sportpark Houtrust in Haelen na het aantreffen van de legionellabacterie.

De gemeente Leudal heeft het gebruik van de douches verboden nadat vorige week woensdag bij een controle de legionellabacterie werd aangetroffen. Hoewel er volgens de gemeente geen risico is voor de volksgezondheid, bevindt de aangetroffen concentratie bacteriën zich wel boven de wettelijke norm.

Niet ideaal
Voetballers van RKVV Haelen konden afgelopen weekeinde gebruikmaken van de douches bij het naastgelegen zwembad. "Met die oplossing waren we dit weekeinde geholpen, maar ideaal was het niet. We hopen dat de gemeente snel met een structurele oplossing komt", laat Peter Boonen namens de voetbalclub weten.

"De leidingen zijn doorgespoeld en vervolgens opnieuw getest. De uitslag daarvan laat tien dagen op zich wachten. Blijkt dat het dan nog niet goed is en er een chemische reiniging plaats moet vinden, dan gaat het nog langer duren. En dat terwijl we voor een hele reeks thuiswedstrijden staan die we toch echt af moeten werken."

Structurele oplossing
De voetbalclub in Haelen is niet de enige die zich geconfronteerd zag met het probleem. Enkele weken geleden moesten ook de leidingen in een aantal kleedlokalen van Veritas in Neeritter worden doorgespoeld na het aantreffen van de bacterie. "Inmiddels kunnen we ze weer gebruiken, maar ook wij pleiten voor een structurele oplossing”, laat voorzitter Thijs Aben weten.

"Twee kleedlokalen zijn ons eigendom en voorzien van een systeem dat de leidingen automatisch doorspoelt. De vier kleedlokalen van de gemeente hebben dat niet. Vooral in periodes waarin de kleedlokalen niet of nauwelijks worden gebruikt, zoals de winterstop, zou een dergelijk systeem uitkomst bieden."

Wethouder Stan Backus, verantwoordelijk voor het accommodatiebeleid laat weten dat de besmettingen geconstateerd werden bij een onderzoek naar de onderhoudsstaat van alle accommodaties in de gemeente Leudal. "Daarop hebben we vervolgens de benodigde maatregelen genomen. Daarnaast zullen we gaan kijken of we in de toekomst op verschillende plekken aanpassingen door moeten voeren aan het leidingwerk."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen