‘Provincie, let op abestgrit’

Print
‘Provincie, let op abestgrit’

Afbeelding: Istock

Brunssum - De provincie zou goed in de gaten moeten houden of Sibelco met asbest vervuild straalgrit niet in Limburg ‘saneert’. Dat schrijft stichting Behoud Brunssumerheide aan gedeputeerde Daan Prevoo (SP).

Sibelco-dochter Eurogrit raakte afgelopen najaar in opspraak, omdat straalgrit met asbest bleek vervuild. De stichting maant de provincie nu om via het Landelijk Asbest Volg Systeem (LAVS) uit te zoeken waar de voorraden vervuild grit naartoe zijn gegaan.  Het ongebruikte besmette grit is in opdracht van Sibelco opgehaald door de firma Suez.

Locatie onbekend
Niet bekend is waar het wordt opgeslagen of wordt gesaneerd, constateert de stichting. "Het kan zijn dat locaties van Limburgse Sibelco-bedrijven hiervoor ook worden gebruikt. Zoals Ankerpoort  en Ankersmit Maalbedrijven in Maastricht, Sibelco Benelux in Heerlen en Filcom in Wessem."

Inademen
"Het grootste probleem met asbestvezels is dat ze niet ingeademd mogen worden. Ook licht vervuild grit brengt wat dit betreft grote risico’s met zich mee", stelt Hansje Aussems van de stichting. "Hierover bestaat jurisprudentie."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen