Kabinet wil beloningen topbankiers kunnen terugvorderen na ING-rel

Print
Kabinet wil beloningen topbankiers kunnen terugvorderen na ING-rel

Minister Wopke Hoekstra. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Het kabinet overweegt de beloningen voor topbankiers verder aan banden te leggen.

Een pakket aan maatregelen moet het vertrouwen in de bankensector herstellen, schrijft minister Hoekstra (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Terugvorderen
De minister wil onderzoeken of een deel van het vaste salaris kan worden teruggevorderd als een bank ineens staatssteun nodig heeft. Zo draaien bestuurders ook zelf op voor hun falende bedrijf. Op dit moment kan dat al bij bonussen. Daarnaast wil het kabinet dat bestuurders die hun beloningen in aandelen krijgen, die een aantal jaar niet mogen verkopen. Dit moet voorkomen dat de bankiers de winst van het bedrijf proberen te verhogen, voor het eigen gewin.  

Hoekstra wil ook dat de financiële ondernemingen uitleggen hoe hun salarisbeleid zich verhoudt tot de maatschappelijke functie van het bedrijf.

Ralph Hamers
Het pakket maatregelen is een reactie op de ontstane ophef over de enorme salarisverhoging van 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers. Dat is volgens de bank gerechtvaardigd omdat Hamers, in vergelijking met wat banktopmannen verdienen in het buitenland, al jaren wordt onderbetaald.

De ING zag na alle ophef uiteindelijk af van de beloning, maar president-commissaris Jeroen van der Veer houdt staande dat de beloningen voor de top omhoog moeten als de bank een internationale speler wil blijven. 

Vertrouwen
Hoekstra benadrukt in de brief dat vertrouwen in de bankensector cruciaal is. "De sector heeft weliswaar serieuze stappen gezet, onder meer met de introductie van de bankierseed of -belofte en het tuchtrecht, maar het is evident dat er nog veel moet gebeuren." 

Woensdag debatteert de Kamer over de salarisverhoging bij ING. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen