Een boeket bloemen tegen de eenzaamheid

Print
Elke eerste dinsdag van de maand gaan Tristan Canisius (20) en Desiree van den Eertwegh (28) op pad met een auto vol bloemen. Boeketten voor eenzame ouderen, om hun dag op te fleuren. Een bijzonder initiatief in Brunssum, van twee bijzondere jonge mensen.

Het idee begon met de eigen oma van Tristan, een jaar geleden. "Ik mantelzorg voor haar, we doen vaak samen de boodschappen, ik kook regelmatig voor haar en zie hoezeer ze daar van geniet. Zo kwam ik op het idee om ook andere eenzame ouderen letterlijk eens op te vrolijken met een bloemetje. Een gebaar van: er zijn mensen die aan je denken."

Facebook
Tristan plaatste een oproep op Facebook: waren er misschien meer jongeren die zijn idee deelden? Zo kwam hij in contact met Desiree. Samen begonnen ze de stichting Bloemenhart Brunssum. Met succes. Het duo enthousiasmeert, inmiddels heeft de stichting zo’n twaalf vrijwilligers aan zich gebonden. De boeketten die ze rondbrengen, worden gesponsord door lokale supermarkten, bloemisten en enkele particulieren.

Huiskamer
In de ouderlijke huiskamer van Tristan worden deze dinsdagochtend de boeketten op rijroute gelegd. Allemaal voorzien van een brief met uitleg over waar Bloemenhart voor staat. Vader Canisius helpt een handje en steekt de trots voor zijn zoon niet onder stoelen of banken. Hij zegt wat menigeen zal denken als Tristan voor de deur staat: "Dit verwacht je niet van een jongen van 20, zoveel empathie en sociale betrokkenheid." Precies zo ook reageren veel van zijn vrienden, vertelt de bloemenbezorger later zelf. "Hij is heel lief en altijd uiterst begaan met anderen", vult Desiree aan, als ze merkt dat Tristan twijfelt om al te lovend over zichzelf te spreken.

Vijftien boeketten gaan er vandaag uit, maar dat hadden er makkelijk meer kunnen zijn. "De bloemen zijn besteld via onze website. Door vrienden, bekenden of (klein)kinderen van de betreffende ouderen. We zitten nu al met reserveringen vol tot juni", weet Desiree.

Verbaasd
Het eerste bezorgadres vandaag is de 82-jarige Nellie Gommans. Ze woont in een flat met uitzicht op het vijverpark in Brunssum. Desiree en Tristan bellen aan. Langzaam gaat de deur open. Een frêle dame kijkt verbaasd. "Ik had helemaal niemand verwacht", stamelt ze. "Deze zijn voor u", klinkt het in koor. "Van de stichting Bloemenhart. Om uw dag een beetje op te fleuren".

* Woont u in de buurt van Brunssum en wilt u ook een bloemetje voor iemand aanvragen? Kijk op www.bloemenhartbrunssum.nl

De bejaarde Brunssumse straalt. Ze is totaal verrast. Ze noodt de bloemenhuldebrengers  binnen. Het boeket blijkt besteld door een medewerkster van de Meander Zorggroep, die goed heeft ingeschat dat mevrouw Gommans wel een blijk van naastenliefde kan gebruiken. Ze heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarover ze wel wat wil vertellen, maar niet in de krant. Het ligt nog te gevoelig.

Alleen
Twee jaar geleden is haar echtgenoot Arnaud overleden. Sindsdien zit ze hier alleen. Met een prachtig uitzicht op de stadsvijver, dat wel. Maar eenzaam, zo erkent ze. Ja, eens wat vaker bezoek, zou ze best fijn vinden; hoewel het nu met Tristan, Desiree en twee verslaggevers van de krant wel erg druk is.

"De reacties van ouderen waar we aan de deur komen, zijn wisselend", zo vertelt Tristan. "Soms worden we, zoals nu, uitgenodigd om binnen te komen, krijgen we koffie en wil iemand het liefst dat we de hele middag gezellig blijven. Dan vertellen ze ons hun hele levensverhaal. Soms ook laat iemand het bij het beleefd in ontvangst nemen van de bloemen. Maar altijd reageren mensen positief."

Uitkijken
"Zo nu en dan voel je gewoon aan alles als je ergens binnenkomt dat iemand erg eenzaam is, dat wij het spaarzame bezoek zijn waar mensen naar uitkijken", vult Desiree aan. "Dat doet je wel wat, emotioneel. Deze ouderen, dat zijn toch de mensen die ons land na de oorlog weer hebben opgebouwd. Dat die dan zo moederziel alleen hun dagen doorbrengen. Je gunt ze zoveel beter. Daarom doe ik dit werk. Als eens wat meer mensen écht naar anderen zouden omkijken, het zou zoveel mooier kunnen worden."

Desiree is ergotherapeut. Ze heeft een eigen praktijk. Daar hoorde ze met regelmaat van haar oudere cliënten dat het gezelliger kan met de diverse locaties van dagopvang in de regio. Zo bedacht ze om het aanbod van de stichting Bloemenhart uit te breiden met het organiseren van een gezellige middag voor ouderen. Elke eerste donderdag van de maand. Die vindt plaats in én wordt gesponsord door Canadian Corner, het restaurant waar Tristan werkt. "Vanmiddag gaan we bijvoorbeeld samen een ‘lentepotje’ maken, een bloempot met een hyacint erin", verklapt Desiree. Eerder al regelde ze een optreden van een goochelaar en van een opera-duo.

In de pot
Inmiddels is Bloemenhart Brunssum ook buiten de regio bekend. "We hadden ons ingeschreven voor Help Nederland Vooruit, een initiatief van de ING Bank om lokale initiatieven van ‘buurtverbeteraars’ te ondersteunen. We zijn in de prijzen gevallen en hebben 5.000 euro gekregen." Ook dat bedrag gaat in de pot van de bloemen, en de gezellige middag.

Terug naar Wat beweegt Limburg