Wandelen en fietsen op gedumpte asbest

Print
Wandelen en fietsen op gedumpte asbest

Afbeelding: John Peters

Sint Odiliënberg - Een inspecteur vermoedt dat er met opzet asbest wordt gedumpt op een zandweg bij ’t Reutje in Sint Odiliënberg.

 Al zeven jaar wordt de inspectie Leefomgeving en Transport regelmatig opgetrommeld voor asbestvondsten. Telkens duiken er weer nieuwe stukjes op. "Alsof iemand de eigenaresse dwars wil zitten.”

Hoewel hard bewijs ontbreekt, is er een vermoeden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat er met opzet asbest wordt gedumpt op de Munningsboschhofweg bij ’t Reutje.

Met regelmaat
Dat blijkt uit documenten die De Limburger met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft opgevraagd bij de ILT. Al sinds 2011 krijgen de inspectie en gemeente met enige regelmaat meldingen over gevonden asbest op de zandweg. Het materiaal ligt op de eerste ruim honderd meter vanaf de kruising met de Roskam.

De zandweg is in eigendom van een particulier die het beheer heeft ondergebracht bij een rentmeester. Het stuk is openbaar toegankelijk en wordt ook veel gebruikt door wandelaars en fietsers.

Sinds de eerste melding is het asbest al een paar keer handmatig weggehaald, en toch duiken er steeds weer stukjes op.

Monster
In oktober vorig jaar gebeurde dat weer. Een senior inspecteur mailt daarop naar de vertegenwoordiger van de eigenaar: "Mijn collega is er recent gaan kijken en heeft op de weg een groot aantal stukken ­(stukjes) asbest aangetroffen. ­Stukken die er overigens ten tijde van de monstername niet lagen, want dan had ik deze hoeveelheid zeker gezien.”

Volgens de ­inspecteur is dat zeker opmerkelijk. "Hoewel ik daar uiteraard geen enkel bewijs voor heb, krijg ik toch zo langzamerhand het idee dat er iemand is die de eigenaresse dwars wil zitten."

Geen aangifte
Een woordvoerster van de inspectie laat weten dat er geen aangifte is gedaan. De rentmeester die de weg beheert, was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.

Buurtbewoner Marcel Riswick, die al jaren klaagt over het asbest, denkt dat er van opzet geen sprake is. "Het zit in de grond. Er wordt over die weg gereden en gelopen, daardoor komt het materiaal steeds weer naar boven.”

De inspectie vroeg in november al aan de eigenaar om de weg snel af te sluiten vanwege de gezondheidsrisico’s. Hoewel de eigenaar meldt dat dat is gebeurd, stond er dinsdag geen verbodsbord bij de weg. De inspectie gaat dat nu bekijken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje