Met CNME op pad

Voor de groene vingers van Maastricht: workshop plantherkenning

Print
Voor de groene vingers van Maastricht:  workshop plantherkenning

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Voor wie planten en bloemen niet alleen mooi vindt maar ook graag op naam wil brengen. Het CNME geeft er een workshop over.

De tijd van 'alles groeit en bloeit' is aangebroken. In de tuin, parken en de natuur rondom Maastricht kent talloze soorten flora. Maar hoe herken je al die soorten. Dan kan de CNME workshop plantherkenning liefhebbers helpen. Die wordt op dinsdag 17 april gehouden in de CNME Natuurtuinen Jekerdal. 

Het determineren - het op naam brengen - van plant of bloem is geen abc'tje. Maar plantsoorten beschikken over tal van kenmerken die de mens helpen ze van elkaar te onderscheiden. De workshop van het CNME geeft de deelnemers daarin een basistechniek. 

Voorbeeld

De plant heeft een houtige, sterk vertakte stengel, langwerpige, grijs-groene bladeren en wordt vaak aangeplant in tuinen. De maximale hoogte is 75 cm en de sterk geurende, paarse bloemen worden onder andere gebruikt om zeep te parfumeren. Weet je al wat het is? Juist, lavendel!

CNME begint dinsdag 17 april  een korte presentatie over planten en hun kenmerken. Dan gaan de workshopdeelnemers het Jekerdal in om een aantal planten te bekijken en hun kenmerken te achterhalen. Aan de hand van een aantal boeken worden de kenmerken van planten en bloemen bekeken; om ze vervolgens aan een soort te koppelen.  CNME woordvoerder Jerome Hendrickx: "Dat doen we die dag ook door foto’s te vergelijken met behulp van zogenaamde determinatie tabellen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende websites en apps die het determineren makkelijker maken, ook die nemen we mee in de workshop."

Na het buitengebeuren vindt in de Natuurtuinen Jekerdal een evaluatie plaats en kunnen de deelnemers vragen stellen. 

De komende maanden staan nog twee van dit soort workshops op het programma. een gericht op zomerbloemen en in het najaar op vruchten &en zaden. Wanneer de data bekend zijn kunt u dat terugvinden op De Limburger - Maastricht. 

CNME Maastricht workshop plantherkenning

Datum: 17, april

Tijd: 10:00 – 13:00

Locatie: CNME Natuurtuinen Jekerdal

Aanmelden:  Jerom Hendrickx, Hendrickx@cnme.nl

Kosten: Deelname is gratis, maar een vrije gift is welkom

Aantal plekken:   Het aantal deelnemers is beperkt, dus niet te lang wachten met aanmelden

 

CNME Maastricht en regio betrekt inwoners, bedrijven en overheden bij hun natuurlijke omgeving en creëert zo draagvlak voor duurzaam handelen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje