Buiten les voor basisschoolleerlingen

Print
Buiten les voor basisschoolleerlingen

Afbeelding: Foto: Jessica de Lepper

Leerlingen van de Maastrichtse basisscholen Bernard Lievegoed, John F. Kennedy en Het Molenveld krijgen dinsdag 10 april buiten les.

Die dag is het Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. In totaal doen meer dan 2100 scholen in Nederland mee. Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. 

Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar; steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buiten les en gaan ermee aan de slag.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft 1000 leerkrachten gevraagd naar hun ervaringen rond buitenlessen. Daaruit blijkt dat 89% vaker buiten les wil geven. Daarbij verwacht 92% (op lange termijn) leeropbrengsten bij kinderen. Van de leerkrachten is 75% van mening dat buiten les een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen lesgeven. Buitenlessen zijn leuk, leerzaam én laagdrempelig en in de praktijk leidt dat dan ook tot steeds meer buiten les voor kinderen tijdens schooltijd. Van alle leerkrachten geeft 30% inmiddels minimaal een keer per maand buiten les.

Meer dan 25 procent van de scholen in Limburg geeft buiten les. In Limburg zijn er 354 basisscholen. Daarvan doen er 100 mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 10 april. In 2017 waren dit er nog 63. De stijging van het aantal deelnemende scholen past in een landelijke trend waarbij steeds meer aandacht komt voor les buiten het klaslokaal.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen