Wat is hét verhaal van het Heuvelland?

© Harry Heuts

© De Limburger

thumbnail:
thumbnail:

Het Heuvelland wil een aanvraag indienen voor de status van Unesco Werelderfgoed. Die status moet onder meer ook een ander type toerist trekken, mensen die zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorie van het gebied.

Joos Philippens

Deskundigen adviseren om de aanvraag te concentreren rond één thema, liefst ‘één zin die elke burgemeester uit zijn hoofd kan leren.’

Wat is hét verhaal van het Heuvelland? We geven hier een voorzet en roepen lezers op om mee te denken. Suggesties voor hét verhaal kun je mailen naar: joos.philippens@delimburger.nl

Theo Oberndorff, coördinator cultureel erfgoed Huis van de Kunsten:"Tijdens de Gouden Eeuw was de Republiek der Verenigde Provinciën / ‘de Nederlanden’ (Holland) een wereldmacht. Het huidige Limburg maakte daar niet echt deel van uit. Het Partage Tractaat uit 1661 verdeelde Zuid-Limburg, de Voerstreek en een stukje Duitsland bij Kerkrade tussen het Spaans-Oostenrijkse rijk en het Staatse gebied (Holland). Dat leverde een nog grotere lappendeken van gebiedjes. Eerder in de 16e en 17e eeuw ontstonden er al nieuwe heerlijkheden doordat de Spanjaarden deze verkochten ter vulling van hun oorlogskas. Of ook de domeingronden in Gulpen waarop vanaf 1640 het nieuwe kasteel Neubourg werd gebouwd.

Dat alles zorgde voor een uniek landschap, omdat ter bezegeling van deze afspraken kerken werden gebouwd en rond Valkenburg een immuniteitsmuur. Andere delen van Nederland waren nagenoeg onverdeeld, dus Zuid-Limburg is een zeer bijzonder gebied. Een van de Nederlandse criteria voor een Werelderfgoed-aanvraag is de Gouden Eeuw. Welnu: hier kunnen we een andere kant van die Gouden Eeuw laten zien.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal