Wat is hét verhaal van het Heuvelland?

Print

Afbeelding: Harry Heuts

Het Heuvelland wil een aanvraag indienen voor de status van Unesco Werelderfgoed. Die status moet onder meer ook een ander type toerist trekken, mensen die zijn geïnteresseerd in de cultuurhistorie van het gebied.

Deskundigen adviseren om de aanvraag te concentreren rond één thema, liefst ‘één zin die elke burgemeester uit zijn hoofd kan leren.’

Wat is hét verhaal van het Heuvelland? We geven hier een voorzet en roepen lezers op om mee te denken. Suggesties voor hét verhaal kun je mailen naar: joos.philippens@delimburger.nl 

 

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Theo Oberndorff, coördinator cultureel erfgoed Huis van de Kunsten:
"Tijdens de Gouden Eeuw was de Republiek der Verenigde Provinciën / ‘de Nederlanden’ (Holland) een wereldmacht. Het huidige Limburg maakte daar niet echt deel van uit. Het Partage Tractaat uit 1661 verdeelde Zuid-Limburg, de Voerstreek en een stukje Duitsland bij Kerkrade tussen het Spaans-Oostenrijkse rijk en het Staatse gebied (Holland). Dat leverde een nog grotere lappendeken van gebiedjes. Eerder in de 16e en 17e eeuw ontstonden er al nieuwe heerlijkheden doordat de Spanjaarden deze verkochten ter vulling van hun oorlogskas. Of ook de domeingronden in Gulpen waarop vanaf 1640 het nieuwe kasteel Neubourg werd gebouwd. 

Dat alles zorgde voor een uniek landschap, omdat ter bezegeling van deze afspraken kerken werden gebouwd en rond Valkenburg een immuniteitsmuur.  Andere delen van Nederland waren nagenoeg onverdeeld, dus Zuid-Limburg is een zeer bijzonder gebied. Een van de Nederlandse criteria voor een Werelderfgoed-aanvraag is de Gouden Eeuw. Welnu: hier kunnen we een andere kant van die Gouden Eeuw laten zien.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen