ENCI-groeve weer open voor publiek

Print
ENCI-groeve weer open voor publiek

De Enci-groeve in de huidige vorm. Afbeelding: Peter Schols

De ENCI-groeve in Maastricht gaat weer open voor het publiek. Alleen zwemmen is er niet meer bij. Het water in het populaire natuurbad zal voortaan nog maar dertig centimeter hoog staan.

Een uitdagende baan in een uniek natuurgebied. Zo prijst natuurmonumenten de nieuwe functie van toezichthouder in de ENCI-groeve in Maastricht aan.

Met ingang van 1 mei van dit jaar gaat het unieke gebiedje op de Sint Pietersberg weer open voor het (grote) publiek. Dit keer met prullenbakken, een horecagelegenheid met terras en toiletten midden in het gebied én een toezichthouder dus. Zwemmen in het razend populaire natuurbad is er niet meer bij. Het water staat voortaan nog maar dertig centimeter hoog. De maatregelen zijn genomen na een heuse overrompeling van het gebied, vorig voorjaar. Mede dankzij het mooie weer kwamen er na de openstelling op 12 april 2017 in amper twee maanden tijd 90.000 bezoekers op de groeve af.

Overlast
Vooral het gratis natuurbad had een enorme aantrekkingskracht. De plas, eigenlijk bedoeld om pootje te baden, verwerd tot een strandbad. De enorme toeloop zorgde voor allerlei vormen van overlast waar geen rekening mee was gehouden: parkeerproblemen, zwerfvuil en vandalisme.

Daarop besloot de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied het terrein op 2 juni weer met onmiddellijke ingang te sluiten. Pas in oktober ging de groeve deels weer open voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Heringericht
Omdat de voorbije maanden in het zuidelijk deel van de groeve nog kalksteen werd gewonnen, was het terrein alleen toegankelijk via de trap aan het einde van de Luikerweg (bij Chalet Bergrust). Met ingang van 1 mei is de groeve ook weer bereikbaar vanaf de Kanaaldijk, via Chalet d’n Observant.

De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Voorlopig geldt een algeheel zwemverbod. Natuurmonumenten hoopt in de toekomst meer gezinnen met jonge kinderen te trekken.

Parkeerdruk
Om de parkeerdruk op het gebied te verminderen, wordt in 2019 in het overgangsgebied tussen de groeve en het bedrijventerrein een parkeerplaats aangelegd voor vierhonderd auto’s.

"In de buurt van de plek waar nu nog de oven staat”, zegt Peter Mergelsberg van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI. Van die oven zal nog tot juli 2019 incidenteel gebruik worden gemaakt. Daarna gaat hij definitief dicht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →