Weigeraars DNA-onderzoek Nicky Verstappen opnieuw benaderd

Print
Weigeraars DNA-onderzoek Nicky Verstappen opnieuw benaderd

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De meeste mannen die niet zijn komen opdagen voor een één op één DNA-vergelijking in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen, blijken na een telefoontje van de politie alsnog bereid wangslijm af te staan.

Dat blijkt uit de belronde die nu wordt gemaakt, zegt onderzoeksleider Ferdinand Schellinkhout.

Sinds oktober vorig jaar zijn zo’n 1500 mannen die een link hebben met het dossier of met de Brunssumerheide, waar Nicky Verstappen op 11 augustus 1998 dood werd gevonden, opgeroepen. Ongeveer een derde heeft niet gereageerd.

Wonderen
"Een telefoontje doet bijna wonderen. Sommigen zijn de oproep vergeten, of hij staat nog op de schoorsteenmantel. Het merendeel geeft aan alsnog DNA te willen afstaan", zegt de onderzoeksleider. Deze groep werd als eerste benaderd in het omvangrijke DNA-onderzoek waarbij in totaal 23.000 mannen zijn benaderd, en krijgt ook nu prioriteit.

Na analyse van de deelname bij het grootschalig verwantschapsonderzoek en het in kaart brengen van de familielijnen zal ook een heel aantal mannen uit deze groep benaderd worden met de vraag of ze alsnog bereid zijn om DNA af te staan is de verwachting.

Vorige maand sloot na drie weken de grootschalige DNA-afname rond de Brunssummerheide. Dat is het gebied waarvan politie en justitie verwachten dat de man woonde die sporen op de kleding van Nicky achterliet. 

Uitbreiding
De politie heeft een verzoek ingediend om uitbreiding van het onderzoeksteam van twintig man met twee personen. Het benaderen van de weigeraars, analyseren van de deelname aan het verwantschapsonderzoek, maar ook het natrekken van alle reacties die sinds bekendmaking van het DNA-verwantschapsonderzoek in mei vorig jaar binnenkwamen – 575 inmiddels – vergt veel mankracht.

Ongeveer een kwart van de aangeleverde DNA-monsters is inmiddels door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Over de uitkomsten daarvan zeggen politie en Openbaar Ministerie niets.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje